Hidden danger: Religious cults and terrorism
Gizli tehlile: Dini kültler ve terörizm
  1. Tez No: 684268
  2. Yazar: KÜRŞAD KAĞAN ERGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT UYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, International Relations, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Aum Shinrikyo, Din, Dini gruplar, Kült, Tehlike, Terörizm, Aum Shinrikyo, Religion, Religious groups, Cult, Danger, Terrorism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Günümüzde, Dünya üzerinde belki de milyonlarca dini grup ve oluşum bulunmaktadır. Bu grup ve oluşumların bir kısmı, yapısal olarak ve kuruluş amaçları itibariyle şeffaf ve yalnızca ibadet odaklı olup, diğer bir kısmı ise kült olarak tabir edilen yapılarla ortak özellikler göstermektedir. Kült benzeri özellikler taşıyan bu dini grupların bir kısmı bürokratik, ekonomik ve insan gücü anlamında büyük bir gücü elinde barındırmaktadır. Kült benzeri özellikler taşıyan ve büyük bir gücü bünyesinde barındıran dini grupların büyük çoğunluğu herhangi bir tehlike arz etmez iken, bu grupların terör örgütlerine dönüşmeleri durumunda, geleneksel bir terör örgütünden çok daha fazla tehlikeli olabilecekleri durumu gözardı edilmemelidir. Bu tez çalışmasında, Kült benzeri dini grupların terör örgütlerine dönüşmeleri halinde sahip oldukları avantajlar ve tehlike boyutları ile dönüşüm süreçleri, yaşanmış bir örnek olan Aum Shinrikyo örgütü merkeze alınarak analiz edilecek ve devletlerin bu tarz yapılanmalara karşı, hukuk mekanizması içinde kalarak alabilecekleri önlemler tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In the modern world, there may be as many as millions of different religious groups. While some of those groups are well-known religious groups whose aims and features are known, others have features similar to those of cults. Some of these cult-like religious groups hold large amounts of power in terms of bureaucracy, finances, and manpower. Although most of these groups do not pose any danger, they have the potential to cause serious danger in the event that they transform into terrorist organizations. In this thesis, the dangers of the cult-like religious groups has compared to traditional terrorist organizations and advantages that cult-like religious groups have in the event of their transformation into terrorist organizations are analyzed together with the transformation processes of those religious groups that do turn into terrorist organizations. Aum Shinrikyo is used as an illustrative example and the precautions that states can take against this sort of organization while staying within the general principles of law are discussed.