Interactions between exogenously applied polyamines and salt tolerance of crop tree species
Tahıllar ve orman ağaçlarında poliaminler ve tuzluluğa dayanıklılık arasındaki ilişkiler
- Tez No: 68438
 - Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KAYA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Tuz stresi, poliaminler, spermin, spermidin, putresin, buğday, arpa, nohut, karaçam, çimlenme, ön büyüme evresi vı, Salt stress, polyamines, spermine, spermidine, putrescine, wheat, barley, chickpea, black pine, germination and early growth period IV
 - Yıl: 1997
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 108
Özet
oz TAHILLAR VE ORMAN AĞAÇLARINDA DIŞARIDAN UYGULANAN POLİAMİNLER VE TUZLULUĞA DAYANIKLILIK ARASINDAKİ İLİŞKİ LER İNAN, Günsu Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zeki KAYA Ortak Tez Yöneticisi:Doç. Dr. Sertaç ÖNDE Eylül 1997, 94 sayfa Bu çalışmada, üç farklı tip poliaminin (spermin, spermidin ve putresin) tahıllar ve orman ağaçlarının çimlenme ve erken büyüme evrelerindeki etkisi, tek başlarına ve değişik tuz konsantrasyonları varlığında incelenmiştir. Çimlenme ve ön büyüme evrelerinde tuzun meydana getirdiği' inhibisyon etkisi, farklı tuz ve poliamin konsantrasyonlarında dışarıdan poliamin uygulaması ile hafifletilmeye ya da ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır. Poliaminler 3 farklı konsantrasyonda (0.01, 1 ve 2 mM), tuz ise 5 ayrı seviyede (100, 200, 250, 300 ve 400 mM) kullanılmıştır.Bu çalışmada bitki türleri olarak, tek çeneklilerden farklı cultivarda buğday ve arpa, çift çeneklilerden nohut ve iğne yapraklılardan karaçam kullanılmıştır. Deney verileri, çimlenme oranı, yaprak, coleoptil ve kök uzunluğu olarak toplanmiştır. Tek başına poliamin uygulaması çimlenme oranı üzerinde genelde etkisiz kalırken, buğday ve arpa bitkilerinin kök uzunlukları, 2 mM spermin ve spermidin uygulaması sonucu belirgin şekilde azalmıştır. Değişik tuz konsantrasyonları varlığında dışarıdan uygulanan poliaminler, nohut ve karaçamın çimlenme oranı üzerinde, çalışılan tüm bitkilerin bitki çıkışı ve kök uzaması üzerinde olumlu etki göstermişlerdir. Fakat, poliaminlerin gösterdiği etki, bitki türü ile kullanılan poliamin çeşidi, tuz ve poliamin konsantrasyonuna bağlı olarak değişmiştir. Sonuçlar her bir bitki türü için özel tuz ve poliamin konsantrasyonları etkileşimi bulunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERACTIONS BETWEEN EXOGENOUSLY APPLIED POLYAMINES AND SALT TOLERANCE OF CROP AND TREE SPECIES İNAN, Günsu M.S., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Zeki KAYA Co-Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Sertaç ÖNDE September 1997, 94 pages In this study, the effects of three types of polyamines (spermine, spermidine, and putrescine) on the germination and early growth of crops and tree species were investigated both seperately and in the presence of different salt concentrations. The inhibition effect of salt on germination and growth traits was tried to be alleviated or overcame by the application of exogenous polyamines at different polyamine and salt concentrations. The polyamines were applied in three different concentrations (0.01, 1 and 2 mM), while salt was used at five different levels (100, 200, 250, 300 and 400 mM). mPlant species used in the study were monocotyledons (different cultivars of wheat and barley), dicotyledons (chickpea) and gymnosperms (black pine). The data of the experiment were collected as germination rate, leaf, coleoptile, and root length. While the polyamine treatment alone, in general, were found to be ineffective on germination, there were significant reductions on the root growth of wheat and barley when 2 mM spermine and spermidine was applied. In the presence of different salt concentrations, the exogenously applied polyamines had positive effect on germination rate of chickpea and black pine and on seedling emergence and root growth of all plants studied. However, the effect of polyamines varied with the type and concentration of the polyamine in question and also with the level of salinity in the treatment medium. The results showed that there are specific interactions of salt and polyamine concentrations for each plant species.