Petrographic features and chemical analysis of tertiary Ceylan and Mezardere formation along Yenimuhacir measured stratigraphy section in southern thrace basin
Güney Trakya bölgesinde yenimuhcir ölçülü stratigrafi kesiti boyunca gözlenen Ceylan ve Mezardere kormasyonlarının petrografik özellikleri ve kimyasal analizleri
  1. Tez No: 68437
  2. Yazar: SERAP İÇÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASUMAN TÜRKMENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Provenans, kil mineralojisi, zeolit, Olgunlaşma indeksi, kimyasal analiz, Yenimuhacir-Keşan, Trakya Havzası, Eosen-Oligosen. vı, Provenance, clay mineralogy, zeolite, Maturity Index, chemical analysis, Yenimuhacir-Keşan, Thrace Basin, Eocene-Oligocene. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
oz GÜNEY TRAKYA BASENİNDE YENİMUHACİR ÖLÇÜLÜ STRATİGRAFİ KESİTİ BOYUNCA GÖZLENEN TERSİYER YAŞLI CEYLAN VE MEZARDERE FORMASYONLARIMIN PETROGRAFİK ÖZELLİKLERİ VE KİMYASAL ANALİZLERİ İçöz, Serap Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Asuman Türkmenoğlu Haziran 1997, 159 sayfa Çalışma sahası, Eosen yaşlı Ceylan Formasyonu ve Oligosen yaşlı Mezardere Formasyonu'nun en iyi yüzleklerini içeren, Trakya'nın GB'da Keşan ve Malkara Bölgeleri arasında yeralmaktadır. Eosen istifinde iki piroklastik seviye ayrılmıştır. Bu birimlere ait klastiklerin mineralojik, petrografik ve jeokimyasal özellikleri, polarizan mikroskop, cevher mikroskopu, XRD, SEM, ICPC ve X-Ray Spektrometre yöntemleri kullanılarak çalışılmıştır. Mineralojik ve petrografik veriler, çalışma sahasının kuzey ve kuzeybatı bölgelerinin, birimlere ait sedimanlar için, olasılıkla kaynak alanlar olduğunu işaret etmektedir. Kayaçlarda gözlenen polikristalen kuvars, kuvartzit, mikaşist, fillit ve rutil kaynak kayaçlar olarak Rodop masifininmetamorfiklerini işaret etmektedir. Olgunlaşmamış grovak türü kum taşlan, kaynak bölgedeki fiziksel bozunmanın yüksek derecesini göstermektedir. Kil mineralojisi, korrensit ve smektitin, klorit, illit ve kaolinit türü killere göre yüksek oranlannı göstermektedir. Korrensit kloritin alterasyonu sonucu oluşmuştur. Smektit ise tüf ve aglomeralarda volkan camının, diğer litolojilerde ise plajiyoklazın alterasyonu sonucu oluşmuştur. Klorit, metamorfik veya derinlik kayaçlarından türeyen illitin aksine, mafik/ ultramafik kökeni işaret etmektedir. İncelenen örneklerdeki kaolinitin azlığı, kaynak bölgedeki K-feldspat mineralinin azlığı veya tane boyunun büyüklüğü ile ilgilidir. Bu nedenle kıyıda depolanırlar. Eriyonit, analsim, mordenit, şabazit ve klinoptilolit türü zeolit mineralleri, Ceylan Formasyonu 'nun tüf ve aglomera örneklerinde, kristobalit, smektit ve kuvarz oluşumları ile birlikte saptanmıştır. Zeolit mineralleri volkan camının ilerleyen alterasyonunu, kristobalit yüksek silika konsantrasyonunu ve kuvars silisi fi kasyonunu göstermektedir. Mezardere Formasyonu'nunkilerle deneştirlldiğinde, Ceylan Formasyon'u şeyllerinin Olgunlaşma İndeks değerleri, yüksek klorit/illit oranını göstermektedir. Bu durum depolanma ortamındaki daha aktif tektonik rejim veya hafif kimyasal bozunmanın yeraldığı iklimsel değişimlerden kaynaklanmaktadır. Kimyasal analiz sonuçlan, Mg, Cr, Ni ve Zr zenginleşmesini göstermektedir. Her iki formasyon klastikleri için, MgÖ, Cr, Ni, kuzey ofiyolitik kuşakların mafîk/ultramafik kaynak kayaçlarını göstermektedir. Zr'un yüksek oranı ise tüfün kendi volcanik kökeninden kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PETROGRAPHIC FEATURES AND CHEMICAL ANALYSIS OF TERTIARY CEYLAN AND MEZARDERE FORMATONS ALONG YENİMUHACİR MEASURED STRATIGRAPHIC SECTION IN SOUTHERN THRACE BASIN İçöz, Serap M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Asuman Türkmenoğlu June 1997, 159 pages The study area is situated in the SW part of Thrace Basin between Keşan and Malkara regions, covering good outcrops of Ceylan Formation of Eocene age and Mezardere Formation of Early Oiigocene age. In the Eocene sequence two pyroclastic levels are distinquished. The mineralogicai, petrographicai and geochemical properties of these elastics from both of the units are studied by polarizing microscope, ore microscope, XRD, SEM, ICPC Emission Spectrometer and X-Ray Spectrometer. MIneralogic and petrographic evidence indicate the west and northwestern regions of the study area are probably the provenance for the sediments of the units. The presence of polycrystalline quartz, quartzite, micaschist, phyllite and rutile points to the metamorphic source rocks of the 111Rhodope massif. Lithic and arkosic immature sandstones (greywackes) reveal the high degree of physical weathering in the source region. Clay minerals show the high range of corrensite and smectite rather than illite, kaolinite and chlorite. Corrensite is formed by the alteration of chlorite. Smectite is formed by the alteration of volcanic glass in tuffs and agglomerates and of plagioclase feldspar in other lithologies. Chlorite indicates the mafic/ultramafic source, unlike illite which is originated from a metamorphic or plutonic source rock. Scarce amount of kaolinite in the studied samples is related with less quantity of K-feldspar in the source region or with its large grain size so that it settles quickly at near shore. The formation of zeolite minerals erionite, analcime, mordenite, chabazite and clinoptilolite, together with cristobalite, smectite and quartz are detected in tuffs and agglomerates of Ceylan Formation. Zeolite minerals are the indicators of the progressive alteration of volcanic glass, while cristobalite reveals the high silica concentration and quartz reflects the silicification. The Maturity index values of shales from Ceylan Formation reveal a higher chlorite/illite ratio compare to Mezardere Formation. This is probably due to more active tectonic regime or climatic conditions with mild chemical weathering in the depositionai environment. Chemical analysis indicate the enrichment of Mg, Cr, Ni and Zr. For both of the formations, the presence of Mg, Cr and Ni reveals probably the mafic/ultramafic source rocks of the Northern ophioiitic belt. The higher range of Zr in tuffs is due to their volcanic origin.