Monolithic microwave integrated circuit phase shifters
Tek tabanlı mikrodalga entegre devre faz kaydırıcıları
  1. Tez No: 68439
  2. Yazar: MEHMET ERİM İNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Araya Girme Fazı, Ayrımsal Faz Kayması, Çift-Faz Modülatörü, Vektör Modulator. Vİ, Insertion Phase, Differential Phase Shift, Bi-phase Modulator, Vector Modulator. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZ TEK TABANLI MîKRODALGA ENTEGRE DEVRE FAZ KAYDIRICILARI İnal, Mehmet Erim Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Canan Toker Nisan 1997, 134 sayfa Devrelerin tek bir taban malzemesi üzerine inşa edilerek oluşturulduğu mikrodalga entegre devre (MMIC) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen mikrodalga faz kaydına tasannu bu tezin esas konusudur. Bu tezde sunulan materyal iki ana kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda, tek tabanlı mikrodalga entegre devre formunda gerçekleştirmeye uygun olan faz kaydırıcılar üzerine genel bir araştırma yapılmıştır. Literatürde yer alan bu faz kaydırıcıların topolojilerine göre kısa bir sınıflandırma yapılmış ve işevsel ilkeleri analiz edilmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında, devre topolojisinin seçiminden sonra, sayısal bir faz kaydırıcının oluşturulması için gerekli olan çeşitli devrelerin tasarımı yapılmıştır. Üç adet yüksek-geçiren/alçak-geçiren süzgeç yapısındaki faz kaydına ve bir adet SPDT anahtar, GEC-Marconi firmasının eleman kütüphanesi kullanılarak tasarlanmıştır. 90 derece faz kaydına ve iki adet SPDT anahtar, bir adet sayısal olarak kontroledilebilen faz kaydırıcı ı oluşturmak üzere entegre edilmiştir. Yukarıda bahsi geçen devrelerin serimleri de GEC-Marconi firmasının F20 eleman kütüphanesi kullanılarak hazırlanmıştır. HP EESOF Libra 6.0 programı ile, tasarlanan faz kaydırıcı bitlerinden oluşan üç bit sayısal faz kaydırıcının benzetimi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MONOLITHIC MICROWAVE INTEGRATED CIRCUIT PHASE SHIFTERS İnal, Mehmet Erim M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Canan Toker April 1997, 134 pages The main subject of this thesis is to design a microwave phase shifter using GaAs Monolithic Microwave Integrated Circuit (GaAs MMIC) technology. The material presented in this thesis consists of two main parts. In the first part, a general survey on phase shifters that are relevant to be realized in Monolithic Microwave Integrated Circuit (MMIC) form is carried out. According to these phase shifter topologies suited in literature, a brief classification is given and their operational principles are analyzed. In the second part of the study, after the selection of the circuit topology, design of several circuits that are necessary for constructing a digital phase shifter are established. Three phase shifter bits in high-pass/low-pass structure and a single pole double throw (SPDT) switch are designed using the element library of GEC-Marconi foundry. High-pass and low-pass sections of 90 degrees phase shifter and two SPDT switches are integrated to form a digitally controllable phase shifter bit. Layouts of IIIthe circuits listed above are also constructed with GEC-Marconi F20 process library elements. Using HP-EESOF Libra 6.0, a three-bit digital phase shifter is simulated using the designed phase shifter bits.