Cerrahi girişim sonrası yoğun bakımda izlenen hastalarda susuzluk şiddeti ile konfor düzeyi arasındaki ilişkinin belirlenmesi
To determine the relationship between the severity of thirst and the level of comfort in patients followed in the intensive care unit after surgery
- Tez No: 684411
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU TERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi girişim, hemşirelik bakımı, konfor düzeyi, susuzluk şiddeti, yoğun bakım ünitesi, Surgical intervention, nursing care, comfort level, thirst severity, intensive care unit
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Cerrahi girişim sonrası yoğun bakımda izlenen hastalarda susuzluk şiddeti ile konfor düzeyi arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türdeki araştırma cerrahi girişim sonrası yoğun bakım ünitesinde izlenen 225 hasta birey ile gerçekleştirildi. Araştırmanın verileri;“Hasta Bilgi ve Tanılama Formu”,“Richmond Ajitasyon-Sedasyon Skalası (RASS)”,“Susuzluk Şiddeti Vizuel Analog Skala (VAS)”,“Perianestezi Konfor Ölçeği (PKÖ)”,“Yoğun Bakım Ağız Bakımı Sıklığını Değerlendirme Ölçeği (YBABSDÖ)”,“Glaskow Koma Skoru (GKS)”ve“Akut Fizyolojik ve Kronik Sağlık Değerlendirmesi (APACHE-II)”formları kullanılarak toplandı. Hastaların susuzluk şiddeti yoğun bakım ünitesinde entübe iken, konfor düzeyi ise hastalar ekstübe olduktan sonra ve yoğun bakım ünitesinden taburcu olmadan önce ölçülerek değerlendirildi. Araştırmanın verileri uygun istatistiksel analiz yöntemleri ile analiz edilerek p0,05). Sonuç: Cerrahi girişim sonrası yoğun bakımda izlenen hastalar orta düzeyin üzerindeki şiddette susuzluk hissi yaşamaktadır. Bu nedenle yoğun bakım ünitesinde hastaların yaşadığı ve olumsuz bir deneyim olarak sayılan susuzluk şiddetinin azaltılmasına yönelik hemşirelik bakım protokollerinin geliştirilerek uygulanması konfor düzeylerini yükseltebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the relationship between the severity of thirst and the level of comfort in patients followed in the intensive care unit after surgery. Method: This descriptive and correlational study was conducted with 225 patients who were followed up in the intensive care unit after surgery. The data of the research; Collected using the“Patient Information and Diagnosis Form”,“Richmond Agitation-Sedation Scale (RASS)”, Thirst Severity Visual Analogue Scale (VAS)“, ”Perianesthesia Comfort Scale (PCI),“Intensive Care Oral Care Frequency Evaluation Scale (YBABSDS)”,“Glaskow Coma Score (GCS)”and“Acute Physiological and Chronic Health Assessment (APACHE-II)”. The thirst severity of the patients was evaluated while intubated in the intensive care unit, while the comfort level was measured after the patients were extubated and before they were discharged from the intensive care unit. The data of the study were analyzed with appropriate statistical analysis methods and interpreted at p0.05). Conclusion: Patients followed in the intensive care unit after surgery experience a moderately severe thirst. For this reason, developing and applying nursing care protocols for reducing the severity of thirst, which is considered a negative experience and experienced by patients in the intensive care unit, can increase comfort levels.