Sistemik lupus eritematozus hastalarında diyet inflamatuar ve SLEDAI hastalık aktivite indeksi ile beslenme durumu ilişkili sağlık parametrelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of dietary inflammatory and SLEDAI disease activity index and health parameters related to nutritional status in systemic lupus erythematosus patients
  1. Tez No: 684465
  2. Yazar: LEYLA KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Antiinflamatuar Beslenme, Diyet İnflamatuar İndeksi, Sistemik Lupus Eritematozus
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Sistemik Lupus Eritematozus (SLE), otoimmün karakterli bir bağ dokusu hastalığı olup tedavisindeki amaç hastalık aktivitesinin baskılanarak, hasarın ortaya çıkışını engellemektir. Son zamanlarda, beslenme müdahalesinin, hastalığın inflamatuar bulgularının ve tedaviden kaynaklanan komplikasyonlarının kontrol edilmesine yardımcı olacağı yönünde çalışmalar dikkat çekmektedir. Bu çalışmanın amacı, SLE tanısı almış 18-65 yaş aralığında antiinflamatuar beslenme önerileri yapılan bireylerde sağlık parametreleri; hastalık aktivite (SLEDAI) ve diyet inflamatuar indeksindeki (Dİİ) değişimin ortaya konmasıdır. Çalışma 12 hafta boyunca iki ayrı grup üzerinde yürütülmüş olup, 1. Grupta yer alan 28 SLE'li bireye antiinflamatuar beslenme önerilerinde bulunulmuş, 2. Grupta yer alan 23 SLE'li birey ise normal beslenme düzenlerine devam etmiştir. Çalışmanın başlangıcında ve sonunda tüm bireylerin besin tüketim kayıtları alınarak Dİİ hesaplanmış, antropometrik ölçümleri yapılmış, SLEDAI puanları hesaplanarak, biyokimyasal bulguları karşılaştırılmıştır. 12 hafta sonunda 1. Grupta yer alan bireylerin bel çevresinde ortalama 3.96±4.63 cm, 2. Grupta yer alan bireylerde ise 0.17±4.60 cm azalma saptanmıştır (p≤0.05). 1. Gruptaki katılımcıların ortalama HDL düzeyi artarken (48.04±13.07 mg/dL'den 54.68±12.84 mg/dL'ye), 2. Grupta azalma görülmüştür (60.17±13.41 mg/dL'den 55.77±12.75 mg/dL'ye) (p≤0.05). Beslenme önerileri yapılan 1. Grupta ortalama Dİİ puanı, -0.72±4.40'den -4.53±4.31'e yükselerek antiinflamatuar bir eğilim gösterirken; 2. Grupta -0.19±4.62'den 0.41±5.79'a doğru proinflamatuar yönde bir eğilim izlenmiştir (p≤0.05). Ortalama SLEDAI puanı 1. Grupta 3.79±3.29'dan 2.93±3.25'e; 2. Grupta ise 4.39±6.30'dan 4.04±4.76'ya düşmüştür (p≥0.05). Bu çalışmada, antiinflamatuar beslenme önerilerinin SLE hastalığının prognozu üzerindeki olumlu etkileri gözlenmekle beraber daha geniş örneklemli ve uzun süreli randomize kontrollü çalışmaların yapılması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Systemic Lupus Erythematosus (SLE) is an autoimmune connective tissue disease and the aim of its treatment is to suppress the disease activity and prevent the occurrence of damage. Recently, studies have drawn attention that nutritional intervention will help control the inflammatory manifestations of the disease and its complications resulting from treatment. The aim of this study was to determine the health parameters of individuals between the ages of 18-65 who were diagnosed with SLE and were given anti-inflammatory nutritional recommendations; is to reveal the change in disease activity (SLEDAI) and dietary inflammatory index (DII). The study was carried out on two separate groups for 12 weeks, and anti-inflammatory nutrition recommendations were given to 28 individuals with SLE in the first group, and 23 individuals with SLE in the second group continued their normal diets. At the beginning and end of the study, food consumption records of all individuals were taken and DII was calculated, anthropometric measurements were made, SLEDAI scores were calculated and biochemical findings were compared. At the end of 12 weeks, there was an average of 3.96±4.63 cm decrease in waist circumference of the individuals in the first group, and 0.17±4.60 cm in the individuals in the second group (p≤0.05). While the mean HDL level of the participants in the first group increased (from 48.04±13.07 mg/dL to 54.68±12.84 mg/dL), a decrease was observed in the second group (from 60.17±13.41 mg/dL to 55.77±12.75 mg/dL) ( p≤0.05). While the mean DII score increased from -0.72±4.40 to -4.53±4.31 in the first group, where nutritional recommendations were made, it showed an anti-inflammatory tendency; In the second group, a proinflammatory trend was observed from -0.19±4.62 to 0.41±5.79 (p≤0.05). The mean SLEDAI score in the first group ranged from 3.79±3.29 to 2.93±3.25; in the second group, it decreased from 4.39±6.30 to 4.04±4.76 (p≥0.05). In this study, although the positive effects of anti-inflammatory nutritional recommendations on the prognosis of SLE disease were observed, it would be beneficial to conduct randomized controlled studies with larger samples and long-term. Key Verbs: Anti-inflammatory nutrition, The Dietary Inflammatory Index, Systemic Lupus Erythematosus