İdari hizmet sözleşmelerinin Türkiye ve Rusya Federasyonundaki uygulanmasının karşılaştırılması
Comparison of the implementation of administrative service contracts in the Turkey and the Russian Federation
  1. Tez No: 684464
  2. Yazar: ZARINA RAVSHANOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYYUP GÜNAY İSBİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Kamu görevlileri, İdari hizmet sözleşmesi, Republic of Turkey, Russian Federation, Public officials, Administrative service agreement
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Çalışmamızda Rusya Federasyon'unun ve Türkiye'de kamu görevlilerinin hangi sözleşme ile istihdam edildiğini incelemekteyiz. Her iki ülke de kamu görevlilerinin kamu hizmeti pozisyonlarının istihdamı idari hizmet sözleşmesi ile gerçekleşmektedir. Türkiye'de idari hizmet sözleşmesi ile istihdam edilen kişilere“sözleşmeli personel”denmektedir. Rusya'da ise idari hizmet sözleşmesi (slujebnıy kontrakt) ile istihdam edilen kişileri“gosudarstvennıy slujaşiy”olarak geçmektedir. Çalışmamızda kamu görevlisi olan, sözleşmeli personel kamu hizmeti pozisyonlarını nasıl işgal eder, kamu görevlisi olmak için hangi şartlar aranır, idari hizmet sözleşmesinde hangi durumlarda değişiklikler yapılabilir, idari hizmet sözleşmesi nasıl sona erer, uyuşmazlık doğması durumunda hangi yargı koluna başvurulur gibi konuları inceleyeceğiz. Rusya Federasyon'unda kamu görevlilerine hangi hukuk dalının hükümleri uygulanır. Uygulan hükümlerin Türkiye'de uygulanması ile benzerliği var mı gibi sorusuna cevap vereceğiz. İdari hizmet sözleşmesinin her iki ülkede akdedilmesini, uygulanmasını ve sona ermesini de karşılaştıracağız. Her iki ülkede idari hizmet sözleşmesi ile istihdam edilen kamu görevlilerine uygulanan hükümlerde çelişki var mı, bu çelişkiler nasıl çözümlenmektedir gibi hususları irdeleyeceğiz.
Özet (Çeviri)
In our study, we examine the contract under which the Russian Federation and public officials in Turkey are employed. The employment of public service positions of public officials in both countries is those seved by administrative service contract. People employed by administrative service contract in Turkey are called“contract personel”. In Russia, the administrative service contract is passed as“slujebnyy kontrakt”, who is employed with“gosudarstvennyy slujashiy”. In our study, we will examine issuies such as how contracted personnel who are public servants occupy public service positions, what conditions are sought to become public servants, in what situations changes can be made to the administrative service contract, how the administrative service contracts end, which judicial branch is applied to in case of dispute. In the Russian Federation, the provisions of which branch of law are applied to public officials. We will answer the question of whether the applied provisions are similar to the implementation in Turkey. We will also compare the contract for administrative servise in the both countries, its implementation and termenation. We will examine issues such as if there is acontradiction in the provisions applies to public officials employed by administrative service contract in both countries and how these contradictions are resolved.