Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Aile Hekimliği birimlerine başvuran hipertansiyon hastalarının uyku kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of sleep quality of hypertension patients admitted to Kartal Lütfi Kırdar City Hospital Family Medicine Units
- Tez No: 684480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ERSİN ŞİMŞEK, DOÇ. DR. CAN ÖNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hypertension, Pitsburg Sleep Quality Index, Sleep Disorder
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde önde gelen risk faktörlerindendir. İki bin yılı itibariyle 972 milyon insanda hipertansiyon vardır ve Türkiye'de yaklaşık 15-16 milyon hipertansiyon hastasının olduğu öngörülmektedir. Esansiyel hipertansiyon, hastalık semptomlarına ve kullanılan ilaçların yan etkilerine bağlı olarak uykunun sık bölünmesine ve uyku süresinin kısalmasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla bireylerin kaliteli bir uyku sürdürmesini engelleyerek yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu çalışma Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Birimlerine başvuran hipertansiyon hastalarının uyku kalitesi düzeyini belirlemek amacı ile kesitsel nitelikte yapılmıştır. Yöntem: Kesitsel desendeki araştırmamızın evrenini 18 yaş üzeri 170 hipertansiyon hastası oluşturmaktadır. Çalışmaya katılan hastalara sosyodemografik bilgileri, çay/kahve tüketimi, sigara ve alkol alışkanlığı, ek hastalıklar, kullanılan ilaçlar, uyku bozukluğu özgeçmiş ve soygeçmişlerinin sorulduğu bir anket formu ve uyku kalitelerini ölçen Pitsburg Uyku Kalitesi İndeksi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen hipertansif hastaların PUKİ puanlarına göre %64.7(n=110)'sinin uyku kalitesi kötüdür. Katılımcıların ortalama pitsburg uyku kalitesi ölçeği puanı 7.1±4.4 olarak hesaplanmıştır. Katılımcıların PUKİ alt bileşenlerinden aldıkları ortalama puanlar incelendiğinde en yüksek puanı 1.5±1.1 puan ile uyku latansı, en düşük puanı ise 0.07±0.4 puan ile uyku ilacı kullanımı bileşeni almıştır. Kadın cinsiyet ve çalışmama ile kötü uyku kalitesi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur( sırasıyla p=0.042 ve p=0.006). Sonuç: Araştırmamıza katılan hipertansif hastalarda uyku kalitesinin yaygın olarak kötü olduğu görülmüştür. Cinsiyet ve çalışma durumu ile uyku kalitesi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Kadın cinsiyet ve çalışmama ile kötü uyku kalitesi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuçlarımız hipertansif hastalarda uyku bozukluğunun sorgulanması, gerekirse hastalara uyku hijyeni eğitimi verilmesi, hastaların medikal tedavilerinin diüretik gibi uyku hijyenini bozan ajanlardan kaçınılarak düzenlenmesinin önemli olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Hypertension is one of the leading risk factors among preventable causes of death in the world. As of 2000, 972 million people have hypertension and it is estimated that there are about 15-16 million hypertension patients in Turkey. Essential hypertension causes frequent interruption of sleep and shortening of sleep duration depending on the symptoms of the disease and the side effects of the drugs used. Therefore, it reduces the quality of life by preventing individuals from maintaining a quality sleep. This study by Dr. A cross-sectional study was conducted to determine the sleep quality level of hypertension patients who applied to Lütfi Kırdar City Hospital Family Medicine Units Method: The population of our cross-sectional study consists of 170 hypertension patients over the age of 18. A questionnaire form asking about sociodemographic information, tea/coffee consumption, smoking and alcohol habits, co-morbidities, medications, sleep disorders and family history, and Pitsburg Sleep Quality Index, which measures sleep quality, were applied to the patients participating in the study. Results: According to the PUKI scores of the hypertensive patients included in our study, 64.7% (n=110) had poor sleep quality. The mean pitsburg sleep quality scale score of the participants was calculated as 7.1±4.4. When the mean scores of the participants from the PSQI sub-components were examined, the highest score was sleep latency with 1.5±1.1 points, and the lowest score was the component of sleeping pill use with 0.07±0.4 points. A significant correlation was found between female gender and not working and poor sleep quality (p=0.042 and p=0.006, respectively). Conclusion: It was observed that the sleep quality of the hypertensive patients who participated in our study was commonly poor. A significant relationship was found between gender and employment status and sleep quality. A significant relationship was found between female gender, not working and poor sleep quality. Our results suggest that it is important to question sleep disorders in hypertensive patients, to provide sleep hygiene training if necessary, and to regulate the medical treatment of patients by avoiding agents that disrupt sleep hygiene such as diuretics.