Uzatma ağları ile kupes (Boops boops lınneus, 1758) avcılığında farklı yöntemlerin kullanılmasının ağ seçiciliğine etkisi
Effect of using different methods in bogue (Boops boops linneus, 1758) catching on gillnet selectivity
- Tez No: 684501
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ALTINAĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Marine Science, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Avcılık yöntemi, Seçicilik, Çanakkale Boğazı, Uzatma ağları, Kupes (Boops boops), Fishing Method, Selectivity, Canakkale Strait, Gillnet, Bogue (Boops boops)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışma; farklı iki avcılık yönteminin, sade uzatma ağları seçiciliği üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çanakkale ili kıyılarında 4 farklı istasyonda toplamda 20 deneme çalışması gerçekleştirilmiştir. Denemelerde 20, 22, 23, ve 25 mm göz genişliğine sahip galsama ağları kullanılmış, voli ve dönek yöntemleri uygulanarak, toplamda 20 operasyon gerçekleştirilmiştir. Yapılan avcılık operasyonları sonucunda dönek yöntemi ile 446, voli yöntemi ile 530 olmak üzere toplamda 976 adet Kupes (Boops boops Linneus, 1758) balığı yakalanmıştır. Denemeler neticesinde yakalanan Kupes balıklarının toplam boyları ve ağırlıkları belirlenerek seçicilik analizleri gerçekleştirilmiştir. Seçiciliği belirlemede Share Each Lengthclass Catch Total (SELECT) metodundan yararlanılmıştır. Dönek yönteminin seçicilik analizleri için Normal Location, voli yönteminin seçicilik analizleri için Normal Scale metodu kullanılmıştır. En düşük model hatasını verme nedeniyle iki yöntemin seçicilik parametreleri belirlenirken bu modeller kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre 20, 22, 23 ve 25 mm göz genişliğine sahip galsama ağlarında optimum yakalama boyları dönek yönteminde sırasıyla 16,25 cm, 17,87 cm, 18,68 cm, 20,31 cm, voli yönteminde ise 19,13 cm, 21,04 cm, 22 cm, 23,91 cm olarak hesaplanmıştır. Bu sonuçlara göre voli yöntemi ile avlanan Kupes balıklarının optimum yakalama boylarının dönek yöntemi ile yakalananlardan 3- 3,5 cm daha büyük olduğu tespit edilmiştir. Gerçekleştirilen çalışma sonuçları avcılık yönteminin uzatma ağları seçiciliğini etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effect of different fishing methods on gillnets selectivity. A total of 20 operations were performed on the shores of Canakkale province by applying stationary set and drive in fishing methods with gillnets which have 20, 22, 23, 25 mm mesh sizes. The mesh sizes were determined as a result of interviews with fishermen in the region. As a result of these operations, 976 Bogue (Boops boops Linneus, 1758) fish were caught. Just after the length and weight values were measured, selectivity analyses were performed. Share Each Length class Catch Total (SELECT) method was used to determine the selectivity. Additionally, Normal Location was used for selectivity analyses of the stationary set and Normal Scale was used for selectivity analyses of the drive-in fishery. These models were used due to gave best results in calculated the selectivity parameters. According to results, optimum catch lengths were calculated for gillnets which mesh sizes are 20, 22, 23, and 25 mm as 16.25 cm, 17.87 cm, 18.68 cm, 20.31 cm for the setting method and 19.13 cm, 21.04 cm, 22 cm, 23.91 cm for the drive-in fishery method, respectively. Therefore, optimum catch lengths for the drive-in fishery method were found 3 - 3.5 cm higher than the stationary setting method. The results of the research showed that the fishing method considerably affects gillnets selectivity.