Investigation of cracks formation in the injection pump camshafts made of caiburized SAE 8620 steel
SAE 8620 çeliğinden karbonlanmış enjeksiyon pompalarında oluşan çatlakların incelenmesi
  1. Tez No: 68453
  2. Yazar: ATİLA KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Camshafts, carburizing, crack formation, SAE 8620 steel. hi
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz SAE 8620 ÇELİĞİNDEN KARBONLAMIŞ ENJEKSİYON PAMPALARINDA OLUŞAN ÇATLAKLARIN İNCELENMESİ Keskin, Atik Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendislik Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Erdoğan Tekin Ocak 1997, 84 sayfa Bu arastana Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarında kullanılan 18000 ve 24000 model lokomotiflerin yakıt pompasında kullanılan kam minelinin ısıl işlemleri ile ilgilidir. Kam milleri SAE 8620 çelikten yapılıp, karbonlamayla kabuk sertleştirilmiştir. Yerli üretilen kam millerinde son taşlama esnasında taşlanmış kam yüzeylerinde magnetik parçacık testde çatlaklar gözlenmiş ve bulunmuştur. Farklı sıcaklıklarda su verme, menevişleme ve sıfiraltı ısıl işlemi içeren altı deney kam millerine yapılmıştır. Sertlik ve karbon dağılımı, kalıntı östenit ve östenit fane büyüklüğü hesaplanması, ultrasonik ve magnetik parçacık test, optik ve tarama elektron mikroskobu incelemeleri orjinal ve çatlak bulunan kam millerine yapılmıştır. Bu araştırmada, çatlak oluşumu taşlama miktarı ve kam mili iç yapısındaki kalıntı östenit miktarı, kalıntı miktarı ve kabuk kalınlığı ile yalandan ilişkisi okluğu gözlenmiştir. Anahtar kelimeler : Kam mili, karbonlama, çatlak oluşumu, SEA 8620 çeliği.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF CRACKS FORMATION IN THE INJECTION PUMP CAMSHAFTS MADE OF CARBURIZED SAE 8620 STEEL Keskin, Atila M.S. Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor : Prof. Dr. Erdoğan Tekin January 1997, 84 pages This research İs concerned with heat treatment of camshafts used in injection pumps for 18000 and 24000 models of diesel engine locomotives running in Turkish State Railways. The camshafts are made from SAE 8620 steel and case har4ened by carburizing. During the final grinding of the domestic camshaft, some cracks were observed and detected on ground surfaces of cams by magnetic particle test. Six experiments were carried out on camshafts, mainly containing different quenching temperatures, different tempering temperatures and subzero treatment. Hardness and carbon distribution measurements, retained austenite and austenite grain size calculation, ultrasonic and magnetic particle testing, optical and scanning electron microscopic examinations were all done with each experiment on the original camshafts and also crack detected camshafts. In tins resarch, it is observed that crack formation is closely related to grinding feeds and camshaft microstructure which are amouth of reatined austenite, inclusion content and case thickness.