The Hub center problem: modelling, tractability, and solution via a single relocation algorithm with tabu search
Merkez üsler problemi: modelleme, çözülebilirlik, ve tabu taraması kullanan bir tekli-yerdeğişim algoritması
  1. Tez No: 68452
  2. Yazar: FATMA SELCEN PAMUK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN SEPİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Merkez Üsler Problemi, Tabu Taraması iv, Hub Center Problem, Tabu Search ni
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yöneylem Araştırması Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz. MERKEZ ÜSLER PROBLEMİ: MODELLEME,ÇÖZÜLEBİLİRLÎK,VE TABU TARAMASI KULLANAN BİR TEKLİ-YERDEĞİŞİM ALGORİTMASI Pamuk, Fatma Selcen M.S., Yöneylem Araştırmaları Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Canan Sepil Mayıs 1997, 94 sayfa Ulaşım ve haberleşme uygulamaları için şebekelerin tasarlanması sırasında, çoğu zaman, sistemdeki en büyük ağırlıklı etkileşim süresi ya da uzaklığının minimize edilmesi gerekmektedir. Bu çalışma, söz konusu durumlarda ortaya çıkan p-merkez üsler problemi ile ilgili olarak modelleme, çözülebilirlik, ve çözüm konularını ele almıştır. p-Merkez üsler probleminin NP-zor olduğu kanıtlanmıştır. Makul süreler içinde yerleşim - dağılım stratejileri geliştirebilmek amacıyla, bir tekli-yer değişim algoritması önerilmiş, yerel en iyi çözümlerden kaçınabilmek için de, tabu taramasına başvurulmuştur. Tabu taramasına başlangıç olarak, en kısa yol hesaplarına dayanan üç yöntem geliştirilmiş, ve uzun vadede bu yöntemlerin birbirine denk olduğu gözlenmiştir. Algoritmanın değerlendirme safhasında tek- dağılımı sağlamak üzere, literatürden iki sezgisel yöntem uyarlanmış, ayrıca iki yöntem de en az en büyük amaç fonksiyonu için özel olarak geliştirilmiştir. Bu yöntemler, çözüm kalitesi ve maddi verimlilik bakımından karşılaştırılmıştır. Yeniden başlamaların çözüm kalitesi ve program süreleri üzerindeki etkileri incelenmiş, ve problem parametreleri için parametrik çözümlemeye gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE HUB CENTER PROBLEM: MODELING, TRACTABILITY, AND SOLUTION VIA A SINGLE-RELOCATION ALGORITHM WITH TABU SEARCH Pamuk, Fatma Selcen M.S., Department of Operations Research Supervisor: Assoc. Prof. Canan Sepil May 1997, 94 pages Network designers for many transportation or telecommunication applications need to minimize the maximum weighted interaction time or distance in the networks, Le., to solve p-hub center problems. This study addresses modeling, tractability, and solution issues as regards the p-hub center problem. It is proved that the p-hub center problem is NP-hard. A single-relocation heuristic is proposed as a means of generating location - allocation stratagems in a reasonable amount of time, and tabu search is superimposed on the underlying algorithm, so as to decrease the possibility of being trapped by local optima. Three methods based on shortest path calculations are developed to initialize tabu search, and found to be equivalent in the long run. Two single allocation schemes are adapted from literature, and two others are developed specifically for the minimax objective function, for use in the ' evaluation phase of the algorithm. The allocation schemes are compared in terms of solution quality and pragmatic efficiency. The effects of restarts on solution quality and running times are investigated, and a brief parametric analysis is conducted for problem parameters.