Merkezimizde 2010-2020 yılları arasında aorta koroner bypass operasyonu yapılan hastaların demografik verileri ve mortalite üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Demographic data of patients who have aorta coronary bypass operation at our center between 2010-2020 and evaluation of the effects on mortality
  1. Tez No: 684581
  2. Yazar: ONUR BENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAFİZE YALINIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Kardiyoloji, Thoracic and Cardiovascular Surgery, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, Aorta koroner bypass ameliyatı, Koroner arter hastalığı, Aorta coronary bypass surgery, Atherosclerosis, Coronary artery disease
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Koroner arter hastalıkları ülkemizde ve dünyada tüm yaş gruplarında en önemli mortalite nedenidir. Koroner arter hastalığının yüksek oranda görülmesine bağlı olarak aorta koroner arter bypass cerrahisinde de artış olmaktadır. Amaç: Ocak 2010 - 2020 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim dalında aorta koroner bypass yapılan vakaların demografik özelliklerini, risk faktörlerini, preoperatif - peroperatif bulgulari ile postoperatif erken dönem izlem sonuçlarını ve bu sonuçların morbidite ve mortalite ile olan ilişkisini incelemektir. Yöntem: Bu çalışmada Ocak 2010 ve Ocak 2020 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'nde aorta koroner arter bypass ameliyatı uygulanan 482 olguyu retrospektif olarak; preoperatif, peroperatif ve postoperatif erken dönem izlem verileri ile değerlendirildi. Hastaların dosyalarından anestezi-cerrahi bilgileri, yoğun bakım takip formları, hastane çıkış epikrizleri incelenerek elde edilen veriler değerlendirildi. Olguların taburcu olmasını takiben erken ve geç mortalite takipleri yapıldı. Bulgular: Yapılan incelemede 482 hastanın % 70,5'i erkek, % 29,5'i kadın populasyonuna aitti. Çalışmaya dahil edilenlerin % 40,9 (n=197)'unun sigara kullandığı, % 27,8 (n=134)'sinde aile öyküsü varlığı saptandı. Ayrıca anastomoz sayısı ortalama 3,08 bulundu. LİMA kullanımı % 47,9 idi. Operasyonda kardiyopulmoner bypassta kalma süresi ortalama 113±35 dk, kros klemp süresi 65±22 dk saptadı. Postopoperatif en sık komplikasyon % 11,8 ile ritim bozukluğu, ikinci olarak % 9,3 ile böbrek komplikasyonu oldu. Çalışmamızda erken mortalite % 9,1, genel mortalite 26,7 olarak bulundu. Sonuç: Risk faktörlerinin iyi değerlendirilip önlenmesi, arteryel greft kullanımının artırılması ve yoğun bakım takibinin daha dikkatli yapılması mortalite ve morbidite oranlarının azaltılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Currently, coronary artery diseases are the most important cause of mortality in all age groups in our country and in the world. Due to the increase in the frequency of coronary artery disease, there is an increase in aorta coronary artery bypass surgery. Objective: To examine the demographic characteristics, risk factors, preoperative - peroperative findings and early postoperative follow-up results of cases who underwent aortic coronary bypass in the Department of Cardiovascular Surgery of Çukurova University Faculty of Medicine between January 2010 and January 2020, and the relationship of these results with morbidity and mortality. Method: In this study, 482 patients who underwent aortic coronary bypass surgery between January 2010 and January 2020 in the Department of Cardiovascular Surgery of Çukurova University Faculty of Medicine were evaluated with preoperative, peroperative and early postoperative follow-up data. Anesthesia - surgery information, intensive care follow-up forms, discharge epicrisis epicrisis were examined from the patients' files and the data obtained were evaluated. Following the discharge of the cases, early and late mortality follow-ups were performed. Results: 70.5% of the 482 patients were male and 29.5% were female. 40.9% of those included in the study were smokers. 27.8% (n = 134) had a family history. In addition, the average number of anastomosis was found to be 3.08. LIMA use was 47.9% . The mean time to stay on the pump in the operation was 113 ± 35 minutes, and the cross-clamp time was 65±22 minutes. The most common postoperative complications were arrhythmia (11.8% ), followed by renal complications (9.3% ). In our study, early mortality was 9.1% and overall mortality was 26.7% . Conclusion: Taking precautions by evaluating risk factors, increasing the use of arterial grafts and performing intensive care follow-up more carefully show that mortality and morbidity rates can be decreased in aorto coronary artery bypass surgeries.