Hydraulic characteristics of broad-crested weirs of rectangular compound cross-section
Dikdötgen bileşik enkesitli geniş kretli sayakların hidrolik karakteristikleri
  1. Tez No: 68459
  2. Yazar: VOLKAN ÖZKANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Broad-crested weirs, discharge coefficient, approach velocity coefficient, modular limit, rectangular compound cross-section
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
öz DİKDÖRTGEN BİRLEŞİK ENKESİTLİ GENİŞ KRETLİ SAVAKLARIN HİDROLİK KARAKTERİSTİKLERİ ÖZKANDEMlR, Volkan Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Mustafa GÖĞÜS Nisan 1997,108 sayfa Bileşik dikdörtgen enkesitli bir geniş kretli savakta ana kanal genişliğinin ve basamak yüksekliğinin debi katsayısı,yaklaşım hızı katsayısı ve modüler limit değerleri üzerindeki etkisini incelemek için bir dizi laboratu- var deneyi yapıldı. Bu nedenle pleksiglastan ve alçı harcından imal edilmiş dokuz değişik bileşik dikdörtgen enkesitli ve sadece pleksiglastan imal edilmiş bir diktörtgen enkesitli geniş kretli savak modeli yatay bir laboratuvar kanalında geniş bir akım aralığında test edildi. Her bir deneyde, kret kotu referans alınarak yaklaşım kanalındaki su derinliği, hı,ve yine kret kotu ref¬ erans alınarak kuyruksuyu kanalındaki su derinliğini, h2 ölçüldü. Hesaplanandebi katsayısı, yaklaşım hızı katsayısı ve modüler limit değerlerinin model parametrelerine bağımlılığı araştırıldı ve bu değerler diktötgen kesitli geniş kretli savağınkilerle karşılaştırıldı. Anahtar kelimeler : Geniş kretli savaklar.debi katsayısı, yaklaşım hızı katsayısı, modüler limit, bileşik diktörtgen kesit. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYDRAULIC CHARACTERISTICS OF BROAD-CRESTED WEIRS OF RECTANGULAR COMPOUND CROSS-SECTION ÖZKANDEMlR, Volkan M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa GÖ?ÜS April 1997,108pages in a broad-crested weir of rectangular compound cross-section a se- ries of laboratory experiments was performed in order to investigate the ef- fects of width of the main channel and step height on the values of discharge coefficient, approach velocity coefficient and modular limit. For this reason, nine different broad-crested weir models of rectangular compound cross- section manufactured from plexiglass and gypsum plaster and a model of rectangular cross-section manufactured only from plexiglass were tested in a horizontal laboratory flume for a wide range of discharges. The sili refer- enced head at the approach channel, hı,and sili referenced head at tailvva-ter channel, ha were measured in each experiment. The dependence of cal- culated discharge coefficient, approach velocity coefficient and modular limit values on model parameters were investigated and these quantities were compared with those of the broad-crested weir model with rectangular cross-section.