Automatic fingerprint identification and classification
Otomatik parmakizi tanıma ve sınıflandırma
  1. Tez No: 68460
  2. Yazar: DEVRİM ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE SEVERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fingerprint, Feature Extraction, Fingerprint Identification, Image Processing, Computer Vision. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
öz OTOMATİK P ARMAKIZI TANIMA VE SINIFLANDIRMA Devrim Önder Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Mete Severcan Ocak, 1997, 77 sayfa Bu çalışmada bir otomatik parmakizi analiz, sınıflandırma ve tanıma sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem için, kullanıcıların tüm işlemlere müdahale etmesini sağlayan bir arabirim hazırlanmıştır. Parmakizleri özel donanımlar kullanılarak sayısal görüntülere dönüştürülür ve bir bilgisayar yardımıyla çeşitli işlemlerden geçirilir. Parmakizi görüntüleri her bir bloğu yaklaşık bir hat ve bir vadi yapısı içeren ızgara bloklarına bölünür. Bu bloklar varyans bölütleme yöntemi kullanılarak ön plan ve arka plan olmak üzere iki guruba ayrılır. Sistemde yapılacak işlemlerin başarısını arttırmak için parmakizi görüntüleri uyumlu histogram değiştirme ve doğrusal olmayan Fourier süzgeçleme yöntemleri kullanılarak iyileştirilir. Parmakizi tekil noktalarını belirlemek amacıyla blok doğrultusal görüntüler çıkartılır. Parmakizi örüntülerini beş ana sınıfa ayırmak için bu tekil noktalan kullanan bir sınıflandırma yöntemi geliştirilmiştir. Bu sınıflandırma yöntemi parmakizi veritabanını bölümlere ayırmak ve parmakizi eşleştirici ünitesinin işlem yoğunluğunu azaltmak için kullanılır. Parmakizlerindeki hatsonu ve çatalları (nitem) belirlemek amacıyla yöne dayalı hat izleme yöntemi kullanılır. Bir artişleme yöntemi yardımıyla ortaya çıkan yanlış nitemler atılır. Parmakizlerinin örüntü sınıflan ve doğru nitem bilgilerinin biraraya getirilmesiyleparmakizi tanıma kodlan üretilir. Bilinmeyen bir parmakizini parmakizi veritabanında aramak için o parmakizinin tanıma kodu üretilir ve veritabanındaki tüm diğer kodlarla karşılaştırılır. Parmakizi tanıma kodlarının karşılaştırılması her bir nitem benzerliğine belli bir puan verilip bunların toplanmasıyla yapılır. Karşılaştırma sonuçlan karşılaştırma puanlarının büyükten küçüğe sıralanmasıyla listelenir. Örüntü sınıflandırma ve nitem tabanlı parmakizi tanıma yöntemleri iki ayn veri tabanı için denenmiş ve ayrıntılı sonuçlar sunulmuştur. Anahtar Sözcükler : Parmakizi, Karakteristik Bulma, Parmakizi Tanıma, Görüntü İşleme, Bilgisayarla Görü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AUTOMATIC FINGERPRINT IDENTIFICATION AND CLASSIFICATION Devrim Önder M. S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. Mete Severcan January, 1997, 77 pages An automatic fingerprint analysis, classification and identification system is developed. A user interface which allows users to interfere with all processing steps is provided for this system. Fingerprints are converted into digital images using specific hardware and processed by a computer. Fingerprint images are divided into grid blocks each containing approximately one ridge and one valley pattern. These blocks are classified as foreground and background by performing variance segmentation algorithm. In order to improve the performance of subsequent operations, fingerprint image enhancement is performed by using adaptive histogram modification and nonlinear Fourier filtering. Block orientational images are obtained in order to detect fingerprint singularities. A classification algorithm which uses these singularities is developed to classify fingerprint patterns into five main classes. This classification method is used in partitioning the fingerprint database and reducing the work that must be performed by fingerprint matching unit. Ridge endings and ridge bifurcations of fingerprints (minutiae) are extracted by performing directional ridge following algorithm. A postprocessing algorithm is used in order to eliminate false minutia patterns. By combining fingerprint pattern classes and true minutiae, fingerprint identification codes are produced. In order to search an unknown fingerprint in the 111database these codes are used. Identification code of an unknown fingerprint is compared with all other codes in the database. Fingerprint identification code comparisons are performed by rating each minutia comparison and accumulating them. Comparison results are listed in descending order of comparison points. Pattern classification and minutia based fingerprint identification algorithms are tested for two different databases and detailed results are presented.