Design and development of an expert system shell spesific to selection of machines and machine elements
Makina ve makina elemanlarının seçimi amaçlı bir uzman sistem kabuk geliştirilmesi
- Tez No: 68458
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uzman Sistemler, Bilgisayar Destekli Seçim, Tasarım Otomasyonu. vı, Expert Systems, Computer Aided Selection, Design Automation. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET MAKİNA VE MAKİNA ELEMANLARININ SEÇİMİ AMAÇLI BİR UZMAN SİSTEM KABUK GELİŞTİRİLMESİ ÖZHAN, Alp Eren Sinan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdülkadir ERDEN Ocak 1997, 116 sahife Belirlenen ihtiyaçlara uygun makina ve makina elemanlarının seçimi tüm mühendislik tasarım faaliyetlerinde önemli bir adımdır. Makina ve makina elemanlarının, verilen uygulama alanında, otomatik olarak sınıflandırılması ve seçimi doğal olarak tasarım verimliliğini arttırır ve tasarımı birey uzmanlığından bağımsızlaştırır. Yapay Zeka alanındaki ilerlemeler, insan uzmanlığının yazılım ortamına taşınabilmesini olanaklı kılmaktadır. Sunulan çalışmada makina ve makina elemanları ile ilgili biraraya getirilmiş uzmanlık bilgilerini kullanarak sınıflandırma ve seçim yapabilen akıllı bir yazılımın geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, mevcut bilgi tabanını kullanarak sınıflandırma algoritmalarının geliştirilmesi veuygulamasını da içerir. Aynı zamanda seçim işlemi de başlıca bu amaç için geliştirilen çıkarım makinası aracılığı ile otomatik hale getirilmiştir. Buna ek olarak, geliştirilen yazılım,“Rulman Seçimi”bilgi tabanı ile test edilmiş ve yazılımın yeterlilikleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF AN EXPERT SYSTEM SHELL SPECIFIC TO SELECTION OF MACHINES AND MACHINE ELEMENTS Özhan, Alp Eren Sinan M.S., Deparment of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdülkadir ERDEN January 1997, 116 pages Selection of proper machine elements for a stated requirement is an important step in any engineering design activity. Automated classification and selection of machines and machine elements, given a certain application may improve design efficiency and eliminate human depended expertise. Advances in Artificial Intelligence enabled transfer of human expertise to computer environment using some special software design philisophy. This study attempts to develop an intelligent software which retain accumulated human expertise on classification and selection of machines and machine elements. This work includes development and implementation of classification algorithms of various available knowledge base. The iiiselection process is also automated by using an inference engine which is developed mainly for this purpose. Additionally the developed software is tested by using a“bearing selection”knowledge. Preformance of the software is discussed with the sample expert system. Also the software have some features to include design procedures within the structure.