Evaluation of urine cultures of adult patients; data from erbil
Yetişkin hastaların idrar kültürlerinin değerlendirilmesi; Erbil'den veriler
- Tez No: 684654
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUR DEMİRAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
 - Anahtar Kelimeler: İdrar Kültürü, İdrar Yolu Enfeksiyonları, Antimikrobial Direnç, Urine Culture, Urinary Tract Infections, Antimicrobial Resistance
 - Yıl: 2021
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Sakarya Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 58
Özet
İdrar yolu enfeksiyonları (İYE) yaygın bir enfeksiyon hastalığıdır ve büyük bir ekonomik yük getiren bir halk sağlığı sorunudur. İnsanlarda İYE'nin ana nedeni gram negatif bakteriler, özellikle Escherichia coli'dir. Bu çalışmanın amacı Erbil kliniklerine ve hastanelerine başvuran hastaların idrar örneklerinde gram negatif üropatojenlerin prevalansını belirlemek ve antimikrobiyal duyarlılıklarını değerlendirmektir. Erbil hastanelerine son 5 yılda (2015-2020) başvuran hastaların tüm idrar kültürü sonuçları sayım yöntemine dahil edildi. Mikroorganizmalar standart kültür yöntemiyle tanımlandı ve duyarlılıkları VITEK 2 otomatik sistemi ile değerlendirildi. veriler SPSS sürüm 26.0 yazılımı kullanılarak analiz edildi. Betimsel analiz sonuçları tablo ve grafiklerle raporlandı. Değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için ki-kare testi kullanıldı. 0.05 anlamlılık düzeyi kabul edildi. 3380 şüpheli İYE vakasının idrar kültürü sonuçları incelendi, (69%)1'i kadın ve %30,9'u erkektir. Gözlemlenen 3097 pozitif kültürden toplam 1961 (63.3%) izolat gram negatif bakteri ve 1136 (36.7%) gram pozitif patojendi. Bu çalışmada belirlenen en yaygın gram negatif üriner patojen Escherichia coli idi. Gram negatif üriner patojenlerin en yüksek dirençleri antibiyotik ampisilin, Trimetoprim/Sulfamethoxazole ve seftriakson'a karşı, en düşük dirençler ise amikasin, meropenem, ertapenem ve imipenem içindi.
Özet (Çeviri)
Introduction Urinary tract infections (UTIs) are a common infectious disease and a public health problem that imposes a large economic burden. The main cause of UTI in humans is gram-negative bacteria, especially Escherichia coli. The aim of this study was to determine the prevalence of gram-negative uropathogens in urine samples of patients referred to Erbil clinics and hospitals and to evaluate their antimicrobial susceptibility. all urine cultures result of patients referred to Erbil hospitals in the last 5 years (2015-2020) were included in the census method. Microorganisms were identified by standard culture method and their susceptibility was assessed by VITEK 2 automated system. the data were analyzed using SPSS version 26.0 software. The results of descriptive analysis were reported by tables and graphs. Chi-square test was used to examine the relationship between variables. A significance level of 0.05 was considered. The results of urine culture of 3380 suspected UTI cases were examined, of which 69.1% were female and 30.9% were male. Out of 3097 positive cultures observed, a total of 1961 (63.3%) isolates were gram-negative bacteria and 1136 (36.7%) were gram-positive pathogens. The most common gram-negative urinary pathogen determined in this study was Escherichia coli. The highest resistances of gram-negative urinary pathogens were against the antibiotic ampicillin, Trimethoprim / Sulfamethoxazole and ceftriaxone, and the lowest resistances were for amikacin, meropenem, ertapenem and imipenem.