Quality of life for patients with thalassemia in al- nasiriyah city
Al-nasiriyah şehrinde talasemi'li (Akdeniz anemisi hastalar için yaşam kalitesi)
  1. Tez No: 684657
  2. Yazar: LARA ABDULHASAN MATHBOOB ALABBOODI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM BULANTEKİN DÜZALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Talasemi (Akdeniz Anemisi) ile yaşam kalitesi, hastalar, transfüzyon terapisi, Life quality, With thalassemia (Mediterranean anemia), patients, Transfusion-Therapy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Talasemi, hemoglobini oluşturan alfa ve beta globin zincirlerinin normal üretimine zarar veren hemoglobinopati adı verilen bir grup genetik hastalığın bir parçasıdır. Latin Amerika ve Karayipler'de talasemi görülme sıklığı heterojendir. Sağlık çalışanları, hastalık ve tedavilerin etkileri hakkında bilgi sahibi olmaları nedeniyle, yetişkinliğe ulaşmış talasemi hastalarının bakımıyla yükümlüdürler. Talasemi majör için uygulanan yaşam boyu tedaviler, demir şelat tedavisi ile ilişkili düzenli kan transfüzyonlarını içerir. Palyatif olmasına rağmen, tekrarlanan kan transfüzyon tedavisinin uygulanması, hastaların yetişkinlik yaşına gelene kadar normal şekilde gelişmesini ve yaşam kalitelerini iyileştirmesini sağlar. Bu çalışma, Al Nasiriyah/Irak 2021'de talasemi hastalarına sağlanan yaşam kalitesi ve sosyal destek düzeyinin değerlendirilmesini belirlemek amacıyla yapılmış tanımlayıcı bir çalışmadır. Deneysel olmayan bir tasarı olarak, örneklem 200 hasta ile olasılık dışı amaçlı veri türü kullanılarak gerçekleştirilmiş, hastalara sağlanan sosyal destek ve yaşam kalitesi konusunda anket kullanılmıştır. Veri tabanlarının ve istatistiksel tabloların geliştirilmesi için SPSS version 25 programı kullanılmıştır. Talasemi hastalarının yaşam kalitesi ile ilgili olarak, 200 hastanın %41.5'i yüksek yaşam kalitesine sahiptir Örneklemin %58'i sosyal desteğe bağlı olarak düşük yaşam kalitesi elde ederken, %46.15'i sosyal destek alırken, %53.84'ü sosyal destek almamaktadır. Hastanın yaşam tarzı ve hastalıkla mücadelesi değişmezse, kendisi için yüksek bir yaşam kalitesi elde etmeyecek ve bu da bu hastaların yaşam kalitelerinin düşmesine yol açacaktır. Hastaların yaşam kalitesini yükseltmek için aile ve arkadaşlar tarafından sağlanan sosyal desteğin de artırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Thalassemia is part of a group of genetic diseases called hemoglobinopathy, which harms the normal production of the alpha and beta globin chains, which make up hemoglobin. In Latin America and the Caribbean, the incidence of thalassemia is heterogeneous. Health professionals face the care of thalassemia patients who have reached adulthood, due to advancing knowledge about the disease and the effects of treatments. Lifelong treatments for thalassemia major include the regular blood transfusions associated with iron chelate therapy. Although palliative, implementing repeated blood transfusion therapy enables patients to develop normally and improve their quality of life, until reaching the age of adulthood. this study determines the assessment of the quality of life and the level of the social support provided to thalassemia patients In AL Nasiriyah, Iraq 2021, and it is a descriptive study. As a non-experimental design, the sample was conducted using non-probability intentional data type with 200 patients, the questionnaire was used on the subject of social support provided to patients, and the quality of life. SPSS version 25 program was used to develop databases and statistical tables. Regarding the quality of life of thalassemia patients, out of 200 patients (41.5%) obtained a high quality of life while (58%) of the sample obtained a low quality of life in relation to social support, (46.15%) received social support, while (53.84%) did not receive social support. If the patient's lifestyle and his coexistence with the disease do not change, a high quality of life will not be achieved for him, and this, in turn, will lead to a deterioration in the quality of life of these patients. The social support provided by family and friends must also be increased in order to improve patients' quality of life.