Mali Kita ili Founia ilçesinde pamuk işletmelerinin ekonomik analizi ve rekabet gücü
Economic analysis and competitiveness of cotton producers in Founia district Of Kita Mali
  1. Tez No: 684693
  2. Yazar: ISSA DANSOKO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİME CANAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Founia, Pamuk, Ekonomik Analiz, Rekabet Gücü
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmada, Kita ili Founia ilçesindeki pamuk işletmelerinin ekonomik performansının araştırılması ve pamuk üretiminde karlılık, rekabet edebilirlik durumunun ortaya konulması amaçlanmıştır. Pamuk üretiminde karlılık ve rekabet edebilirlik durumunun belirlenmesinde Politika Analiz Matrisi (PAM) kullanılmıştır. Araştırma verileri, tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemine göre belirlenen 55 işletme ile yapılan anketlerden elde edilmiştir. Araştırma sonuçları Founia ilçesindeki işletmelerin ortalama 10,44 da işletme arazisine sahip olduğunu göstermiştir. İncelenen işletmelerde aktif sermaye işletme başına toplam 12697,82$'dır. Bunun %83,92'sini arazi sermayesi, %11,37'sini sabit işletme sermayesi ve %4,71'ini döner işletme sermayesi oluşmaktadır. İşletmelerde pasif sermayesinin %3,69'unu yabancı sermayesi ve %96,31'ini özsermayesinden oluşturmaktadır. İşletmelerin başına GSÜD 3519,89 $, GSH 3674,62 $, saf hasıla 1446,58 $, Brut kar 2342,09 $, net kar 1595,94 $, tarımsal gelir 2197,42 $ ve toplam aile geliri 2612,17 $ olduğu tespit edilmiştir. İncelenen işletmelerde mali rantabilite, %18,35, rantabilite faktörü %43,43 ve ekonomik rantabilite ise %19,23 olarak belirlenmiştir. PAM'dan elde edilen sonucuna göre Founia ilçesinde pamuk üretiminin özel karı 58,97 $/ton sosyal karı ise 1017,38 $/ton olmuştur. Pamuk üretiminin özel ve sosyal karlılığının olumlu olduğunu ortaya çıkmıştır. Araştırma kapsamında PAM'dan elde edilen PCR 0,77, DRC 0,19 katsayları bulunmuştur. Bu değerlerine göre Mali'nin pamuk üretimi karlı olduğu ve üretiminde karşılaştırmalı üstünlüğüne sahip olduğu gösterilmektedir. Fakat NPCO 0,30, NPCI 0,87 ve EPC 0,20 kat saylarına göre pamuk fiyatının karşılaştırılabilir dünya fiyatlarından daha düşük olduğu ve üreticinin serbest ticaretten daha az kar elde ettiği yani başka bir deyişle olumsuz bir destek olduğu görülmektedir. Bu araştırmanın sonucunda, devletin işletmelere yardımcı olması ve desteklemesi gerektiği tespit edilmiştir. Bu yardımlar ve desteklerden işletmelerde ziraat mühendis danışmalığın sağlaması, sulama sistemi kurulması, teşvik edici primler, modern tarımsal makineleri satın almasında yardımcı olması oldukça önemli ve sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to investigate the economic performance of cotton farms in Founia district of Kita province and to reveal the profitability and competitiveness of cotton production. Policy Analysis Matrix (PAM) was used to determine profitability and competitiveness in cotton production. The research data were obtained from the questionnaires made with 55 farms determined according to the stratified random sampling method. The results of the research showed that the farms in the district of Founia have an average of 10.44 da of operating land. The total active capital per business in the examined businesses is $12697.82. 83.92% of this is land capital, 11.37% is fixed working capital and 4.71% is revolving working capital. In farms, 3.69% of the passive capital consists of foreign capital and 96.31% of its equity capital. GDP per business is $3519.89, GSH is $3674.62, gross product is $1446.58, Gross profit is $2342.09, net profit is $1595.94, agricultural income is $2197.42, and total family income is $2612.17 detected. The financial profitability of the examined farms was determined as 18.35%, the profitability factor as 43.43% and the economic profitability as 19.23%. According to the result obtained from PAM, the private profit of cotton production in Founia district was 58.97 $/ton and the social profit was 1017.38 $/ton. It has been revealed that the private and social profitability of cotton production is positive. Within the scope of the research, PCR coefficients of 0.77 and DRC of 0.19 obtained from PAM were found. According to these values, it is shown that Mali's cotton production is profitable and has a comparative advantage in its production. However, according to the NPCO 0.30, NPCI 0.87 and EPC 0.20 coefficients, it is seen that the cotton price is lower than the comparable world prices and that the producer makes less profit from free trade, in other words, there is a negative support. As a result of this research, it has been determined that the state should help and support businesses. Among these aids and supports, it is very important and should provide agricultural engineer consultancy in enterprises, establishment of irrigation system, incentive premiums, and assistance in purchasing modern agricultural machinery. Key words : Founia, Cotton, Economic Analysis, Competitiveness