3-6 yaş grubu çocuklarda oyun terapisi bağlamında iletişim becerilerinin kazandırılması üzerine örnek bir uygulama
Helping children between the ages of 3 and 6 gain communication skills with play therapy
  1. Tez No: 684769
  2. Yazar: HANDE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, oyun, oyun terapi, iletişim, iletişim becerileri, child, game, play therapy, communication, communication skills
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Çocuk, dile dökemediklerini eyleme dökebilen bir varlıktır. Bu eylemi yorumlama ve anlamlandırma kapasitesi ise, terapinin ana noktasıdır. Çocuk, oyun ve oyuncak ile iç dünyasında yaşadığı arzu, istek ve duyguları ifade eder. Terapist, çocuğu şartsız ve koşulsuz benliğiyle kabul ettiği süreçte, etkileşim başlar. Terapi; çocuğa psikolojik ve fizyolojik iyi gelen, onu rahatlatan, iç dünyasıyla iletişim kurmasına yardımcı olan bir destektir. Anlaşıldığını ve dinlendiğini düşünen çocuk duygusal olarak, kendini daha iyi ifade edebilecektir. Oyun ile birlikte de, sosyal olarak bir bağ kurabilmeyi öğrenecektir. Oyun terapi, aile ve çocuk danışmanlığının en ihtiyaç duyulan alanlarındandır. Odağında, çocuğu ve aileyi anlamak ve yardımcı olmak vardır. Bu çalışma, oyun terapinin çocuğun iletişim ve sosyal gelişimi üzerindeki etkisini inceleyen bir literatür araştırması ışığında düzenlenmiştir. Araştırma, iletişim problemiyle kliniğe başvuran 10 çocuk üzerinde 8 seans yapılandırılmış şekilde yapılmıştır. Çalışmada gözlem formu kullanılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, iletişim zorluğu yaşayan çocuklar 8 seans yapılandırılmış oyun terapi yöntemiyle iletişim becerileri kazandığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The child is a being that can put into action what he/she cannot speak.The capacity to interpret and make sense of this action is the main point of therapy. The child expresses the own desires, feelings in his/her inner world with games and toys. The interaction begins when the therapist accepts the child unconditionally and unconditionally. Therapy; It is a support that helps the child psychologically and physiologically, relaxes him/her and helps him communicate with his/her inner world. Children who think they are understood and listened to will be able to express themselves better emotionally. They will learn to establish a social connection with the play Play therapy is one of the most needed areas of family and child counseling. Its focus is on understanding and helping the child and family. This study was organized as a result of a literature research examining the effect of play therapy on the communication and social development of the child. The research was conducted in 8 sessions on 10 children who applied to the clinic with communication problems. The observation form was used in the study. As a result of the study, it was observed that children with communication difficulties gained communication skills with 8 sessions of structured play therapy.