Vekâlet savaşlarının bir aracı olarak özel askeri şirketler: Irak Savaşı örneği
Private military companies as a tool of proxy wars: The example of the Iraq War
- Tez No: 684822
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ FUAT GÖKÇE
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
 - Anahtar Kelimeler: Savaş, Vekâlet Savaşı, Özel Askeri Şirket, Irak Savaşı, War, Proxy War, Private Military Company, Iraq War
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Güvenlik Yönetimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 85
Özet
Özel askeri şirketler nispeten yeni bir olgu olmalarına rağmen, hem uluslararası hem de uluslararası olmayan silahlı çatışma durumlarında sıklıkla faaliyet göstermektedirler. Bu araştırmada vekâlet savaşlarının bir aracı olarak özel askeri şirketlerin askeri, politik, ticari ve asker-sivil ilişkisi açısından Irak savaşındaki varlıkları ve faaliyetleri ile savaşın seyrine, ülkeye ve insanlara nasıl etki ettiği incelenmektedir. Araştırmada özel askeri şirketlerin Irak savaşındaki varlıkları ve faaliyetleri açıklayıcı ve tanımlayıcı vaka analizi yöntemi ile ele alınmaktadır. Bu doğrultuda araştırmada vekalet savaşları ve özel askeri şirketler ile ilgili kuramsal yapısı oluşturulduktan sonra araştırma raporları, şirket raporları, hükümet raporları, yetkililer tarafından yapılan açıklamalar, kurumsal web sayfasından ulaşılan bilgiler ve mahkeme kayıtları farklı kaynaklardan bilgiler toplanarak araştırma verileri oluşturulmuştur. Araştırmanın sonunda özel askeri şirketlerin Irak'a yönelik müdahale kapsamında yürütülen operasyonların önemli bir parçası olduğu bu bağlamda ABD yönetimlerinin savaşın yol açtığı askeri, ekonomik, siyasi ve insani maliyetleri özel askeri şirketler ile dışsallaştırmayı amaçladıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Although private military companies are a relatively new phenomenon, they frequently operate in situations of both international and non-international armed conflict. In this study, the presence and activities of private military companies as a tool of proxy wars in terms of military, political, commercial and military-civilian relations and how they affect the course of the war, the country and the people are examined. In the research, the assets and activities of private military companies in the Iraq war are discussed with descriptive and descriptive case analysis method. In this direction, after the theoretical structure regarding proxy wars and private military companies was formed, research reports, company reports, government reports, statements made by officials, information obtained from the corporate website and court records were collected from different sources and data were collected. At the end of the study, it was seen that private military companies are an important part of the operations carried out within the scope of the intervention against Iraq, and in this context, the US administrations aim to externalize the military, economic, political and humanitarian costs caused by the war with private military companies.