Efüzyonlu Otitis media' nın pediatrik yaş grubunda vestibüler sistem üzerindeki etkisinin tüp tatbiki öncesinde ve sonrasında bilgisayarlı dinamik posturografi duyu organizasyon testi ile değerlendirilmesi
The Evaluation of the effect of the Otitis Media with effusion (OME) on the vestibular system of the pediatric age group with computerized dynamic posturography sensory organization test(CDP-SOT) before and after the ventilation tube insertion
- Tez No: 684821
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET UMUT AKYOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Efüzyonlu otitis media, bilgisayarlı dinamik posturografi, pediatrik vestibüler bozukluklar, Otitis media with effussion, computerized dynamic posturography, pediatric vestibular disorders
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmanın amacı, efüzyonlu otitis media' lı çocuklardan oluşan çalışma grubu ile yaş ve cinsiyet uyumlu kontrol grubu arasında vestibüler sistem bozuklukları açısından herhangi bir fark olup olmadığını ve ventilasyon tüp tatbikinin bu durumu etkileyip etkilemediğini araştırmak ve aynı zamanda hem dinamik denge testi hem de klinik statik denge testinin sonuçlarının birbirleriyle korelasyonunu değerlendirmektir. Böylece çalışmamızın sonuçlarını literatür ile karşılaştırarak sonraki çalışmalara yardımcı olmayı ve literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktayız. Efüzyonlu otitis media, çocukluk çağının en yaygın görülen hastalıklarından biridir. En sık işitme kaybına neden olmakla birlikte çocuklarda denge problemlerine yol açabilmektedir. Hatta efüzyonlu otitis media' nın pediatrik yaş grubunda vertigo ve vestibüler bozuklukların en yaygın nedenlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Bilgisayarlı dinamik posturografi günlük hayatta karşılaşılan çeşitli yüzey ve denge durumlarını taklit ederek bireyin ayakta denge kontrolü fonksiyonunu nicel olarak ölçen kombine objektif bir test protokolüdür. Çalışmamızda çocuklara statik bir klinik denge testi olan tek bacak/ ayak üzerinde durma testi ve vestibüler sistemi objektif olarak değerlendirmek amacıyla bilgisayarlı dinamik posturografi yapıldı. Çalışma grubuna ilk test operasyondan hemen önce ve ikinci test operasyondan 2 ay sonra olmak üzere iki kere; kontrol grubuna ise bir kere yapıldı. Çalışmamıza yaşları 4 yaş ile 12 yaş arasında değişen çalışma grubunda 30 çocuk, kontrol grubunda da 30 çocuk olacak şekilde toplam 60 çocuk dahil edilmiştir. Gruplar içerisinde ayrı ayrı cinsiyet ve yaş dağılımlarına bakıldığında çalışma grubunun 21' ini erkek çocukları (%70), 9' unu kız çocukları (%30) oluşturmaktadır. Çalışma grubundaki çocukların yaş aralığı 4 yaş 9 ay- 11 yaş 2 ay arasında olup yaş ortalaması 6.45' tir. Kontrol grubunun ise 18' i erkek çocukları (%40), 12' si kız çocukları (%60) oluşturmaktadır. Kontrol grubundaki çocuklarında yaş aralığı 4 yaş 10 ay- 11 yaş 5 ay arasında olup yaş ortalaması 6.2' dir. Çalışma grubunun tüp tatbikinden önce durum 5, durum 6 ve birleşik denge puanı ile kontrol grubunun durum 5, durum 6 ve birleşik denge puanı arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık mevcuttu (Bağımsız gruplar t testi, p=0.008, , p=0.024, , p=0.038). Çalışma grubunda vestibüler bozuklukla ilişkili semptomlar ile Head İmpulse testi arasında anlamlı bir ilişki bulundu (p< 0.05). Semptom tarifleyenlerin çoğunda (%87) Head İmpulse testi pozitif iken semptom tariflemeyenlerin tamamında Head İmpulse testi negatifti. Çalışma grubunun tek ayak/bacak testi ölçüm sonuçlarıyla preoperatif Duyu Organizasyon Test' inin 6 durumun herbiri için hesaplanan denge puan ortalamaları ve birleşik denge puan ortalaması sonuçları arasındaki ilişki Pearson Korelasyon testi uygulanarak belirlenmeye çalışıldı. Tek ayak testi ve preoperatif birleşik denge puan ortalaması, preoperatif durum 5 ve preoperatif durum 6 puan ortalaması arasında pozitif yönlü, güçlü bir ilişki mevcuttu (r= 0,744, r=0,752, r=0,766). Çalışma grubunun preoperatif ve postoperatif Duyu Organizasyon Testi' nin tüm koşullarının ve birleşik denge puanının ortalamaları karşılaştırıldığında elde edilen durum 5, durum 6 ve birleşil denge puan ortalamalarının sonucu istatistiksel olarak anlamlıydı (p< 0,05). Klinisyenlerin efüzyonlu otitis media' nın çocuklarda vestibüler fonksiyon üzerindeki olası olumsuz etkisinin farkında olmaları gerekmektedir ve klinisyenler ebeveynlere denge bozukluğu semptomları hakkında daha açıklayıcı olmalıdırlar. Efüzyonlu otitis media' nın vestibüler fonksiyonlar üzerine olan bu olumsuz etkisine karşı ventilasyon tüpü tatbiki yaparak denge bozukluğunun düzelmesine yardımcı olabiliriz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate whether is there any difference between the pediatric patients with otitis media with effusion study group and the age and gender matched control group by means of vestibular system disorders and to find whether does the ventilation tube insertion have an effect on this patient group. At the same time, we also aim to evaluate the potential correlation between the dynamic balance tests and clinical static balance test results. Thus we both aim to contribute to the literature and assist the future possible studies in this field by comparing the results of this study with the current literature. Otitis media with effusion is one of the most common diseases of childhood. Although the most common clinical presentation of the otitis media with effusion is hearing loss, it may also cause balance problems in the pediatric age population. Even it is been speculated that otitis media with effusion is one of the most common etiologic factors of the vestibular problems and vertigo in the pediatric age population. Computerized dynamic posturography is a combined dynamic test protocol that quantitatively measures the patient's balance control function in supine position by simulating the various surface and balance situations. In our study, we test the patient population both with the single leg stance test as a static clinical balance test and with the computerized dynamic posturography as an objective vestibular evaluation tool. We test the study group two times, the first one preoperatively and the second one post-operative second month. The control group has been tested once. Our study group consists of 30 pediatric age individuals (age varies between 4 and 12) and control group consists of 30 pediatric age individuals; total 60 patient included in this study. To look at the gender and age distributions separately within the groups; our study group consists of 21 male (%70), 9 female (%30) children. Mean age of the study group was 6,45; with a minimum age 4 years and 9 months and maximum age 11 years and 2 months. Control group consists of 18 male (%60) and 12 female (%40) patients, with the mean age of 6,2 (with minimum age 4 years and 10 months and maximum age 11 years and 5 months) There was a statistically significant difference between the study group's condition 5, condition 6 and combined balance scores before the ventilation tube insertion and the control group's condition 5, condition 6 and combined balance scores(Independent samples t test, p=0.008, p=0.024, p=0.038). There has been found a statistically significant relationship between the vestibular-associated symptoms and head impulse test (HIT) (p< 0.05). Most of those who describe symptoms (%87) was head impulse test (HIT) positive, but in all those who do not describe symptoms head impulse test was negative. The relationship between the single leg stance test results and the preoperative Sensory Organization Test (SOT) results (average balance score calculated separately for each 6 conditions and for combined balance score) was tried to be determined with the Pearson correlation test. There was found a positive and strong correlation between the single leg stance test results and the mean preoperative combined balance scores, preoperative condition 5 and preoperative condition 6 scores(((r= 0,744, r=0,752, r=0,766)). When study group's preoperative and postoperative Sensory Organization Test 's requirements and mean combined balance score values compared, the obtained mean condition 5, condition 6 and combined balance scores' results were found statistically significant(p< 0,05). Clinicians should be aware of the possible negative impacts of the otitis media with effusion(OME) on the vestibular system in the pediatric age group, and also should be more illuminating to the parents about the vestibular and balance system symptoms accordingly. Thus, by inserting ventilation tubes, we may help to correct or reverse the possible negative impacts caused by the otitis media with effusion on the vestibular functions in the pediatric age group.