Akrilik esaslı huntit-hidromanyezit katkılı kaplanmış kumaşların yalıtım ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of insulation and mechanical properties of acrylic based huntite-hydromanesite added coated fabrics
  1. Tez No: 684829
  2. Yazar: KÜBRA KARAKOYUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ DEMİRYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Engineering Sciences, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ses yalıtımı, Huntit, Hidromanyezit, Akrilik, Kaplama, Perdelik kumaş, Polyester, Hava geçirgenliği, Isıl direnç, Su geçirmezlik, İstatistiksel metodlar, Sound insulation, Huntit, Hydromagnesite, Acrylic, Coating, Curtain fabric, Polyester, Air permeability, Thermal resistance, Waterproof, Statistical methods
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, polyester perdelik kumaşlara LH3 adı verilen huntit-hidromanyezit mineralleri akrilik kaplama patı içerisine karıştırılarak kaplama işlemi yapılmış, elde edilen kumaşların ses yalıtım özellikleri araştırılmıştır. Bu amaçla, OBA Perdesan firmasında kaplama patı ağırlıkça %0, %5, %10, %15, %20 ve %25LH3 içerecek şekilde hazırlanarak kumaş üzerine 1,2 ve 3 kat olacak şekilde aktarılmış ve böylece 18 adet kumaş elde edilmiştir. Elde edilen kumaşların kalınlık, hava geçirgenliği, ısıl direnç, su geçirmezlik ve ses yalıtım testleri yapılmıştır. Test sonuçlarının istatistiksel olarak değerlendirilmesi ise Design Expert paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak LH3 miktarının artırılması; tek katlı kumaşlarda kalınlık değerlerini düşürürken üç katlı kumaşlarda kalınlığın artmasına, ısıl direnç ve su geçirmezlik değerlerinin ise genel itibariyle azalmasına sebep olmuştur. Hava geçirgenliği değerlerinde ise, tek katlı kumaşta LH3 %20 oranında iyi sonuç verirken, üç katlı kumaşlarda LH3 oranının belirgin bir etkisi görülmemiştir. Ses yutum değerleri LH3 %25 içeren kumaşlarda orta düşük ve orta frekanslarda daha iyiyken, yüksek frekanslarda LH3 %0 içeren kumaşların daha iyi ses yutumu sağladığı görülmüştür. Ses iletim kaybı değerleri için ise, genel itibari ile LH3 oranının %25 olması durumunda hiç LH3 eklenmemiş duruma göre daha yüksek ses iletim kaybının oluştuğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the huntite-hydromagnesite minerals called LH3 were mixed into the acrylic coating paste to cover the curtain fabrics produced from polyester fabrics, and the sound insulation properties of the obtained fabrics were investigated. For this purpose, coating paste was prepared with 0%, 5%, 10%, 15%, 20% and 25% LH3 by owf in OBA Perdesan company and transferred onto the fabric as 1,2 and 3 layers, thus 18 fabrics were obtained. Thickness, air permeability, thermal resistance, waterproofing and sound insulation tests of the fabrics obtained were carried out. The statistical evaluation of the test results was carried out with the Design Expert package software. As a result, increasing the amount of LH3; While it decreased the thickness values in single-layer fabrics, it caused an increase in the thickness of three-layer fabrics, and a decrease in thermal resistance and waterproofing values in general. In air permeability values, while LH3 gave good results at the rate of 20% in single-layer fabric, LH3 ratio did not have a significant effect on three-layer fabrics. It was observed that the sound absorption values of fabrics containing LH3 25% were better at medium low and medium frequencies, while fabrics containing LH3 0% at high frequencies provided better sound absorption. For the sound transmission loss values, in general, if the LH3 ratio is 25%, higher sound transmission loss occurs than in the case where no LH3 is added.