Cep telefonlarından izole edilen bakterilere karşı farklı bitki ekstrelerinin antibakteriyel, antioksidan ve antibiyofilm aktivitelerinin belirlenmesi
Determination of antibacterial, antioxidant and antibiofilm activities of different plant extracts against bacteria isolated from mobile phones
- Tez No: 684895
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN ÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Biotechnology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Cep telefonu, bitki, antibakteriyel aktivite, antioksidan aktivite, antibiyofilm aktivitesi, ince-tabaka kromatografisi, Mobil phone, plant, antibacterial activity, antioxidant activity, antibiofilm activity, thin-layer chromatography
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Telefonların insanların elinde sürekli bulunması, çevreden kaynaklanan birçok bakteri ve diğer patojenleri barındırmalarına neden olmaktadır. Kontamine telefonların kullanımı giderek hem bireysel hem de halk sağlığını tehdit etmeye başlamıştır. Aynı zamanda bakterilerin antibiyotiklere direnç kazanması da ayrı bir tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle yeni alternatif arayışlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, farklı bitkilerin cep telefonlarından izole edilen bakterilere karşı antibakteriyel, antioksidan ve antibiyofilm aktivitelerini belirlemektir. Aynı zamanda biyoaktif bitki ekstraktlarının bileşenlerinin ince tabaka kromatografisi ile ayrılmasıdır. Bu tez çalışmasında katılımcılara anket uygulanmış ve gönüllülerin cep telefonlarından örnekler alınmıştır. Bu çalışmada, telefonlardan izole edilen 12 bakteri üzerinde farklı bitkilerin antibakteriyel, antioksidan ve antibiyofilm aktiviteleri incelenmiştir. Antibakteriyel aktivite çalışmaları disk difüzyon yöntemi ile saptanmıştır. Sonuçlar standart antibiyotiklerle karşılaştırılmıştır. Staphylococcus epidermidis TRT9' a karşı en yüksek aktivite Artemisia metanol ekstresinden elde edilmiştir ve bu inhibisyon bölgesi 18 mm'dir. En düşük minimum inhibitor konsantrasyonu 1625 μg/ml'dir. Bu değer Artemisia metanol ekstrelerinden S. epidermidis TRT9' a karşı belirlenmiştir. Antioksidan aktivite çalışmaları DPPH radikal süpürme metodu ile belirlenmiştir. En yüksek DPPH süpürme aktivitesi %88 olarak Punica sulu ekstresinden saptanmıştır. Antibiyofilm çalışmalarında, en yüksek biyofilm oluşumu inhibisyonu Helichrysum metanol ekstresinde S. epidermidis TRT7 ve Micrococcus luteus TRT11'e karşı %82 olarak bulunmuştur. Bu çalışmada, yüksek biyoaktiviteye sahip bitkilerin bileşenleri ince tabaka kromatografisi ile belirlenmiştir. Bu bitkiler Helichrysum (Altın otu), Punica (nar) ve Artemisia (Acı yavşan) idi. Toplam 9 nokta gösterilmiş ve Rf değerleri belirlenmiştir. Sonuç olarak, daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The constant presence of phones in people's hands causes them to host many bacteria and other pathogens originating from the environment. The use of contaminated phones has increasingly begun to threaten both individual and public health. At the same time, acquire resistance to antibiotics of bacteria constitute a separate threat. Therefore, new alternative searches are needed. The aim of this study is to determine the antibacterial, antioxidant, and antibiofilm activities of different plants against bacteria isolated from mobile phones. It is also the separation of components of bioactive plant extracts by thin-layer chromatography. In this thesis study, a questionnaire was applied to the participants, and samples were taken from the mobile phones of the volunteers. In this study, antibacterial, antioxidant, and antibiofilm activities of different plants were studied on 12 bacteria isolated from mobil phones. Antibacterial activity studies were determined by the disc diffusion method. Results were compared with standard antibiotics. The highest activity was obtained from Artemisia methanol extract against Staphylococcus epidermidis TRT9, and this inhibition zone is 18 mm. The lowest minimum inhibitory concentration is 1625 μg/ml. This value was determined from Artemisia methanol extracts against S. epidermidis TRT9. Antioxidant activity studies were determined by the DPPH radical scavenging methods. The highest DPPH scavenging activity was found to be 88% from the Punica aqueous extract. In antibiofilm studies, the highest biofilm formation inhibition was found as %82 against S. epidermidis TRT7 and Micrococcus luteus TRT11 at Helichrysum methanol extract. In this study, the components of the plants with the highest bioactivity were determined by thin-layer chromatography. These plants were Helichrysum, Punica ve Artemisia. A total of 9 points were shown and Rf values were determined. In conclusion, there is a need to further study.