Cilt maskelerinden izole edilen bakterilere karşı farklı bitkilerin antibakteriyel, antioksidan ve antibiyofilm aktivitelerinin saptanması, bitkisel öz içeren cilt maskesinin üretimi ve in vitro değerlendirilmesi
Determination of antibacterial, antioxidant, and antibiofilm activities of different plants against bacteria isolated from skin masks, production of skin mask containing herbal extract, and it's in vitro evaluation
  1. Tez No: 684894
  2. Yazar: İREM ÇAMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN ÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Biotechnology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Yüz Maskesi, Bitki, Antibakteriyel Aktivite, Antioksidan Aktivite, Antibiyofilm Aktivite, İnce Tabaka Kromatografisi, Facial mask, plant, antibacterial activity, antioxidant activity, antibiofilm activity, thin-layer chromatography
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Son yıllarda insanların sağlıkla ilgili konulara daha fazla ilgi duyması ve teknolojik yeniliklere rağmen doğal ve minimalist yaşamı benimseyenlerin artması kozmetik sektöründe de etkilerini göstermiştir. Bu tüketici grubu için özel olarak üretilen bitkisel ve doğal içerikli organik sertifikalı ürünler kozmetik sektöründe popüler olmaya başlamıştır. Bu çalışma, biyolojik aktiviteye sahip bitki özü ile geliştirilen yüz maskesinin test bakterilerine karşı in vitro koşullarda yüzde inhibisyon değerlerinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Bu çalışmada, ticari maskelerden izole edilen 11 bakteri üzerinde farklı bitkilerin antibakteriyel, antioksidan ve antibiyofilm aktiviteleri incelenmiştir. Çalışmada kullanılan bakterilerin optimum pH ve sıcaklık değerleri belirlendikten sonra aktif kültürler kullanılmıştır. Antibakteriyel aktivite çalışmaları disk difüzyon yöntemi ile saptanmıştır. Neisseria sp. İ8'e karşı en yüksek aktivite narın sulu ekstraktından elde edilmiştir ve bu inhibisyon bölgesi 28 mm'dir. En düşük minimum inhibitor konsantrasyonu 1625 μg/ml'dir. Bu değer farklı bitki ekstrelerinden belirlenmiştir. Antioksidan aktivite çalışmaları 1,1-difenil 2-pikril hidrazil (DPPH) ve 2,2′-azino-bis (3-etilbenzotiyazolin-6-sülfonik asit) (ABTS) radikal süpürme metotları ile belirlenmiştir. En yüksek DPPH süpürme aktivitesi %82 olarak nar metanol ekstresinden saptanmıştır. ABTS süpürme aktivitesi farklı sıcaklık değerlerinde saptanmıştır. Sonuç olarak, beş farklı sıcaklık değerinde antioksidan aktivitenin farklı olduğu belirlenmiştir. Antibiyofilm çalışmalarında, en yüksek biyofilm oluşumu inhibisyonu nar suyu ekstraktında Lactobacillus sp. İ3'e karşı %18,7 olarak bulunmuştur. Bu çalışmada, biyoaktiviteye sahip bitkilerin bileşenleri ince tabaka kromatografisi ile belirlenmiştir. Bu bitkiler Inula, Syzygium ve Punica idi. Toplam 7 nokta gösterilmiş ve Rf değerleri belirlenmiştir. Doğal ve ekolojik yüz maskesi en yüksek aktiviteye sahip bitki özü ile yapılmıştır. Bu maskenin test bakterilerine karşı yüzde inhibisyon oranları in vitro olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the fact that people are more interested in health-related issues and the increase in people adopting natural and minimalist life despite technological innovations has also shown its effects in the cosmetics sector. Organic certified products with herbal and natural ingredients, specially produced for this consumer group, have started to become popular in the cosmetics industry. This study aims to determine the percent inhibition values of the face mask developed with plant extract with biological activity against test bacteria in vitro conditions. In this study, antibacterial, antioxidant, and antibiofilm activities of different plants were studied on 11 bacteria isolated from commercial masks. After determining the optimum pH and temperature values of the bacteria used in the study, active cultures were used. Antibacterial activity studies were determined by the disc diffusion method. The highest activity was obtained from the aqueous extract of the Punica against Neisseria sp. İ8, and this inhibition zone is 28 mm. The lowest minimum inhibitory concentration is 1625 μg/ml. This value was determined from different plant extracts. Antioxidant activity studies were determined by the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and 2,2-azinobis- (3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS) radical scavenging methods. The highest DPPH scavenging activity was found to be %82 from the Punica methanol extract. ABTS scavenging activity was determined at different temperature values. As a result, it was determined that the antioxidant activity at five different temperature values was different. In antibiofilm studies, the highest biofilm formation inhibition was found as 18,7% against Lactobacillus sp. İ3 at Punica aqueous extract. In this study, the components of the plants with bioactivity were determined by thin-layer chromatography. These plants were Inula, Syzygium, and Punica. A total of 7 points were shown and Rf values were determined. The natural and ecological facemask was made with the highest activity plant extract. Percent inhibition rates of this mask against test bacteria were determined in vitro. In conclusion, there is a need to further study.