Çağdaş Türk resminde balon imgesi; Fikret Mualla ve Tuncay Betil örneği
Balloon image in contemporary Turkish painting; Fikret Mualla and Tuncay Betil example
  1. Tez No: 684946
  2. Yazar: MÜCAHİT AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAFİZE PEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İmge, Balon İmgesi, Fikret Mualla, Tuncay Betil, Image, Balloon Image, Fikret Mualla, Tuncay Betil
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
“Çağdaş Türk Resminde Balon İmgesi; Fikret Mualla ve Tuncay Betil Örneği”konulu tez çalışmasında öncelikle imge kavramı incelenmiştir. Kavramsal çerçeve içinde imge kavramı, farklı sanat kollarında balon imgesi ve resim sanatında balon imgesinin kullanımı ele alınmıştır. Batı resim sanatında balon imgesini eserlerinde kullanan Paul Klee, Diego Rivera, Banksy, Nik Helbik, Daphne Poiri ve Justin Mortimer'e ait eserler ve çağdaş Türk resim sanatında balon imgesi kullanmış Hasan Pekmezci, Nedim Günsür, Resul Aytemür, Tamer Derican ve Faruk Cimok, Haticenur Özer Fener' in eserleri analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında ele alınan, Fikret Mualla ve Tuncay Betil'in hayatları hakkında bilgiler verilip eserlerinin arka yapısını etkileyen unsurlar araştırılmıştır. Elde edilen çıkarımlar doğrultusunda her iki sanatçının da balon imgesi kullandığı eserleri analiz edilmiştir. Bu bağlamda balon imgesine ne gibi anlamlar yükledikleri sorusuna cevap aranmıştır. Fikret Mualla ve Tuncay Betil'in sanat ve hayatlarının birbirine benzer doğrultuda biçimlendiği görülmektedir. Her ne kadar benzer çocukluklar geçirmemiş olsalar da gençlik yıllarından itibaren özel hayatları ve sanat yaşamlarında karşılaşılan bütün olguların bohem kültür etrafında şekillenmesi bu benzerliğin en önemli nedenlerindendir. Tez konusu kapsamında balon imgesi kullandıkları çalışmalara bakıldığında her iki sanatçının da bu nesneyi çocuk figürü ile daha sık şekilde kurguladıkları görülmektedir. Sanatçılar, eserlerinde balon imgesiyle çoğu zaman mutluluk, güven, umut ve özlem gibi kavramları resimlemişlerdir. Tuncay Betil'in resimlerinde ise geçici mutluluk ve çaresizlik hissedilirken Fikret Mualla'nın resimlerinde anne ve baba ile mutlu ortamlarda mutlu çocuklar balonlarıyla resmedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis on“Balloon Image in Contemporary Turkish Painting; Fikret Mualla and Tuncay Betil Example”, the concept of image in painting was examined firstly. The concept of image within the conceptual framework investigates the balloon image in different branches of art and the use of balloon image in the art of painting . The works of Paul Klee, Diego Rivera, Banksy, Nik Helbik, Daphne Poiri and Justin Mortimer, who used the balloon image in contemporary art around the world, and Hasan Pekmezci, Nedim Günsür, Rasul Aytemür, Tamer Derican and Faruk Cimok, Haticenur Özer Fener, who used the balloon image in contemporary Turkish painting, were analyzed in this thesis. As part of the research, information about the lives of Fikret Mualla and Tuncay Betil was given and conceptual elements affecting the background structure of his works were examined. According to the conclusions obtained, the works of both artists using balloon images were analyzed. In this context, the answer to the question of what meanings they gave to the balloon image was sought. It is seen that the artworks and lives of Fikret Mualla and Tuncay Betil are shaped in a similar direction. Although they did not have similarities in their childhoods, the fact that all the situations that they encountered in their private lives and art lives from their teenage years which have been shaped around bohemian culture is one of the most important reasons for this similarity. Looking at the works that are within the scope of the thesis subject in which they have used balloon images, it is seen that both artists fictionalized this object more often with a child figure. Artists often depicted concepts such as happiness, trust, hope and longing with balloon imagery in their works. In the paintings of Tuncay Betil, temporary happiness and despair are felt, while in the paintings of Fikret Mualla, happy children with balloons that are with their parents are depicted in happy environments.