The Wavelet technique and its application to some problems in solid mechanics seismic data
Dalgacık tekniği ve bazı katı mekanik problemlerine uygulanması: Sismik veriler
- Tez No: 68496
- Danışmanlar: DR. ENGİN KARAOSMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Fourier Transfrom, Seismic data, Wavelet Transform IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
öz DALGACIK TEKNİĞİ VE BAZI KATI MEKANİK PROBLEMLERİNE UYGULANMASI : SİSMİK VERİLER SİMAV, Devrim Yüksek Lisans, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi : Dr. Engin KARAESMEN September 1996, 90 sayfa Sismik verilerin izlenmesi ve çözümlenmesi deprem mühendisliği veri işleme aşamalarında gerekli ve önemli bir yer tutar. Sismik sinyallerden elde edilen bilgiler ve açıklamalar, depremlerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olur. Bugüne kadar, Fourier dönüşümü, sismik sinyallerin frekans içeriklerine göre analizinde en çok kullanılan matematiksel bir araçtı. Fourier dönüşümü sinyallerin bütünsel devamlılık özelliklerini verebilmekteydi fakat sinyaldeki yerel özellikleri bulmak için uygun değildi. İşte, bu çalışmada dalgacık (wavelet) tekniğinin, Türkiye'nin son büyük depremlerinin sismik verilerinin çözümlenmesinde uygulanmasının başlıca sebebi budur. Yerelfrekanslar Daubechies' nin dalgacıkları kullanılarak çıkarılmıştır. İşleme ve çevrim yazılımı, uygun programlama teknikleri kullanılarak, DOS sistemi altında, C++ programlama dili ile kişisel bilgisayarlar için hazırlanmıştır. Çalışmalarda, değişik depremlerin P-, S- ve yüzey dalgalarının geliş süreleri ve kayıtların frekans çözümü elde edilmiştir. Bu özelliklerin, Türkiye'nin farklı deprem bölgeleri için karşılaştırılması da bu çalışmada yer almıştır. Anahtar Kerimeler : Fourier dönüşümü, Sismik Veri, Dalgacık Tekniği VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE WAVELET TECHNIQUE AND ITS APPLICATION TO SOME PROBLEMS IN SOLID MECHANICS : SEISMIC DATA SİMAV, Devrim M.S., Department of Engineering Sciences Supervisor : Dr. Engin KARAESMEN September 1996, 90 pages Monitoring and analyzing seismic data is an essential and important data processing phase of earthquake engineering. A robust information and interpretation of the traces coming from the seismic signal will ensure better understanding of many aspects of earthquakes. Until recently, the Fourier transform was the main mathematical tool to analyze the seismic signals with respect to its frequency contents, The Fourier transform gives the overall regularity of signals but it is not suitable for finding the local properties of the singularities present in the signal. This is the main motivation of this study to apply wavelet analysis to seismic data of earthquakes of major mimportance of Turkey. The local frequencies are extracted by the Daubechies wavelets. The processing and conversion software, so prepared uses the procedural programming techniques and is written in C++ programming language for personal computers with DOS operating systems. The main contribution of the work is the determination of the arrival times of P (primary), S (secondary) and surface waves for different earthquakes. Since relevant signal information is often found in irregular structures, the wavelet transform locates the arrival times in an efficient way. The comparison of these characteristics for different earthquake regions of Turkey is also presented.