Derivation of closed-form greens functions for cylindrically stratified media
Çok katmanlı silindirik yapılar için kapalı formda green fonksiyonlarının çıkarılması
  1. Tez No: 68497
  2. Yazar: ÇAĞATAY TOKGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLBİN DURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Green fonksiyonları, sayısal metodlar, kapalı formlar. vı, Green's functions, numerical methods, closed forms. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz ÇOK KATMANLI SİLİNDİRİK YAPILAR İÇİN KAPALI FORMDA GREEN FONKSİYONLARININ ÇIKARILMASI Tokgöz, Çağatay Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülbin Dural Ağustos 1997, 114 sayfa Çok katmanlı silindirik bir yapının herhangi bir katmanına yerleştirilmiş z ve 4> yönündeki elektrik ve magnetik akım kaynaklarının oluşturduğu elektrik ve magnetik alanlara ait Green fonksiyonlarının gerçek uzayda ve kapalı for mda elde edilmesi için sayısal açıdan etkin iki aşamalı bir yöntem geliştirilmiştir. İlk olarak bağlaşık TM ve TE modları temsil eden elektrik ve magnetik alan bileşenleri herhangi bir gözlem katmanı için spektral uzayda hesaplanır. Daha sonra, Generalized Pencil of Function (GPOF) yöntemi kullanılarak ardışık iki aşamada karmaşık üstel terimlerle yaklaştırılacak olan spektral uzaydaki Green fonksiyonlarının elde edilmesi amacıyla alan ifadeleri TM ve TE dalgaları arasında ayrıştırılır. İlk aşamada yaklaştırılan Green fonksiyonları için, sıfır dereceli Han- kel fonksiyonlarının büyük argüman davranışı kullanılarak Sommerfeld denkliği aracılığıyla gerçek uzaya dönüşüm sağlanır, ikinci aşamada, geriye kalan Green fonksiyonları deforme edilmiş bir yolun tümleyici iki bölümü üzerinde yaklaştırılır ve analitik olarak gerçek uzaya dönüştürülür. Her iki aşamada elde edilen sonuçların toplamı gerçek uzaydaki Green fonksiyonlarını kapalı formda verir. Teknik, çeşitli çok katmanlı silindirik yapılara uygulanmış ve yaklaşık sonuçlar ile ters dönüşümintegralinin sayısal olarak hesaplanması ile elde edilen kesin sonuçlar karşılaştırılarak test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DERIVATION OF CLOSED-FORM GREEN'S FUNCTIONS FOR CYLINDRICALLY STRATIFIED MEDIA Tokgöz, Çağatay M. Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülbin Dural August 1997, 114 pages A numerically efficient two-step technique is developed to obtain the spatial domain closed-form Green's functions of the electric and magnetic fields due to z and 0 oriented electric and magnetic sources embedded in an arbitrary layer of a cylindrical, stratified medium. First, the electric and magnetic field components representing the coupled TM and TE modes are derived in the spectral domain for an arbitrary observation layer. Then, the field expressions are decoupled between the TM and TE waves for the purpose of obtaining the spectral domain Green's functions which are approximated in terms of complex exponentials in two consec utive steps by using the Generalized Pencil of Function (GPOF) method. For the Green's functions approximated in the first step, the large argument behaviour of zero order Hankel functions is used for the transformation into the spatial do main by the Sommerfeld identity. In the second step, the remaining part of the Green's functions are approximated on two complementary parts of a deformed path and transformed into the spatial domain, analytically. The addition of the results obtained in both steps gives the spatial domain Green's functions in closed forms. The technique is applied to several multilayer cylindrical geometries and mtested by comparing the approximate results with the exact results obtained by the numerical evaluation of the inverse transformation integral.