In-situ production of TiC particulate reinforced AL metal matrix composite
Yerinde üretilen titanyum karbür parçacıkları ile takviye edilmiş alüminyum esaslı kompozit üretimi
- Tez No: 68495
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KALKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yerinde Üretilen Karbür Parçacıkları ile Takviye Edilmiş Kompozit, Parçacık Takviyeli Metal Esaslı Kompozit, Ezme Döküm, TiC, AI3TL VI, In-Situ Composite, Particulate Reinforced Metal Matrix Composite, Squeeze Casting, TiC, AI3Ti. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz YERİNDE ÜRETİLEN TİTANYUM KARBÜR PARÇACIKLARI İLE TAKVİYE EDİLMİŞ ALÜMİNYUM ESASLI KOMPOZİT ÜRETİMİ Sezenöz, Tufan Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Kalkanlı Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Filiz Sarıoğlu Aralık 1997, 87 sayfa Bu çalışmada, sıvı haldeki Al-Ti alaşımı içersinde (yerinde) oluşturulan TiC parçacıkları ile takviye edilmiş alüminyum esaslı kompozitler ezme döküm tekniği ile üretilmiştir. Titanyum karbür takviye fazının ve miktarının alüminyum matriksin iç yapısına ve üretilen kompozitlerin Aşınma Direnci, Sertlik, Kopma Dayancı gibi mekanik özelliklerine etkisi belirlendi. Alüminyum esaslı seramik parçacık takviyeli kompozitlerin üretimi, parçacıkların sıvı metale sonradan ilavesi ile yapılabilmekte fakat bu işlem sırasında takviye parçacıklarının matriks tarafından ıslatılamaması ve parçacıkların matrix içinde toplanması gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Bu sebeplerden karbür parçacıklarının sıvıya sonradan ilavesi yerine, sıvı içersinde (yerinde) oluşturulması, ıslatma problemi olmadığından son yıllarda üzerinde yoğun çalışılır hale gelmiştir. Bu çalışmada sıvı haldeki alüminyum-titanyum alaşımına toz grafit ilavesi ile, sıvı alüminyumÜretilen kompozitlerin iç yapıları incelendiğinde TiC, AI3Ti, Al203l AI4Sr ve safsızlık mertebesinde bazı diğer fazlar gözlendi. AI3Ti fazının şekli ve boyutu mekanik özellikler üzerinde etkili olduğu için kontrol edilmelidir ve bu fazın şekli ve boyutu soğuma hızı ile alaşımın kompozisyonuna bağlıdır. Kontrollü soğuma ve Sr aşılaması ile bu fazın istenmeyen, iri lehva şeklinde oluşumu önlendi ve yerine, ince, homojen dağılımlı AI3Ti kristalleri oluşturuldu. Yapılan çeşitli testlerde, takviye TiC faz miktarının arttırıldığında, Aşınma Dayancı, Çekme Dayancı ve Sertlik değerlerininde arttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IN-SITU PRODUCTION OF TiC PARTICULATE REINFORCED Al METAL MATRIX COMPOSITE Sezenöz, Tufan M. S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Kalkanlı Co - supervisor: Assoc. Prof. Dr. Filiz Sanoğlu December 1997, 87 pages In this study, in-situ production of TiC particulate reinforced Al Metal Matrix Composite (MMC) was performed. Effect of reinforcement on the matrix microstructure and on some mechanical properties such as; Wear Resistance, Fracture Stress, and Hardness were determined. A novel reactive in-situ technique was utilized to synthesize near net shaped, squeeze cast MMCs consisting of three dimensional carbide network in an aluminum based matrix containing Ti. The process involves graphite powder incorporation via continuous stirring of liquid alloy in an induction furnace. Reaction of Ti and C is the main concern controlling the sequence of several reactions between Al, Ti and C. Microstructural examinations via scanning electron microscope revealed the presence of TiC, AI3Ti, Al203 and AI4Sr phases with in the Al matrix and some other phases at impurity level. Morphology of AI3Ti phase was critical since presence of this phase in coarse rod like form would degrade the mechanical properties. Morphology of AI3Ti phase depends on solidification rate and alloy composition. Controlled rate of solidification and Sr modification weresuccessfully made to control the shape and size of AI3Ti intermetallics. The performed tests revealed that the increase in level of reinforcement increased the Wear Resistance, Hardness and Fracture Stress of Processed composites.