Çocuklarda aile resmi çiz testlerinin aile hekimliğinde biyopsikososyal yaklaşım kapsamında kullanımı
The use of family draw test in children within the scope of biopsychosocial approach in family medicine
- Tez No: 684983
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA AKBIYIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Family Medicine, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Biyopsikososyal Yaklaşım, Çocuklar, Aile Resmi Çiz Testi, Betimsel analiz, Family Medicine, Biopsychosocial Approach, Children, Family Draw Test, Descriptive analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çocuklarda Aile Resmi Çiz Testlerinin Aile Hekimliğinde Biyopsikososyal Yaklaşım Kapsamında Kullanımı Amaç:Aile hekimliği uygulamalarında çocuklar genellikle biyolojik yönden değerlendirilmekte, ancak çocuktan doğrudan bilgi almanın zorlukları, ebeveynlerle bu konuda işbirliğinin uzun zaman ve eğitim gerektirmesi nedeniyle psikososyal yönden değerlendirilmeleri eksik kalmaktadır. Resim çizme testleri, kısa sürmesi ve çocuklar için eğlenceli olması nedeniyle bu eksikliği giderecek iyi bir seçenek olabilir. Bu çalışmada, aile hekimliği uygulamalarında çocukların, biyopsikososyal açıdan değerlendirmesi kapsamında Aile Resmi Çiz testinin kullanımının denenmesi ve ebeveyn değerlendirmesiyle karşılaştırmalı sonuçlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Yöntem: Ankara'nın Altındağ İlçesinde bulunan Yunus Emre Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 4-12 yaş aralığındaki çocuklardan, 1 Şubat 2019 ve 30 Nisan 2019 tarihleri arasında, aile hekimine başvuran ve çalışma ölçütlerini karşılayan 212 çocuk çalışma grubu olarak belirlenmiştir. Poliklinik ortamında çocuklara bir seferlik Aile Resmi Çiz Testi uygulanmış ve çizilen resimler eğitim almış biri aile hekimi diğeri çocuk gelişimci olan iki yorumcu tarafından Koppitz' in Duygusal Göstergeler Ölçeği kullanılarak değerlendirilmiştir. Aynı çocukların ebeveynlerinden ise Conners Ebeveyn Değerlendirme Ölçeğini doldurmaları istenmiştir. Aile hekiminin resimleri değerlendirmesi ile ebeveynlerin bildirimleri uygun istatistik analizlerle karşılaştırılmıştır. Bulgular: Ebeveynlere uygulanan ölçeklerin sadece doldurulması ortalama 17 dakika sürerken, çocukların resim çizmeleri ortalama 7 dakika sürmüştür. Aile Resmi Çiz Testi sonucunda, 85 çocukta (%40), gelişme geriliği, özgüven eksikliği, iletişim bozukluğu, dürtü kontrol bozukluğu, çekingenlik, içe kapanıklık ve sosyalleşme sorunu olabileceğini gösteren veriler elde edilmiştir. Ebeveynlere uygulanan Conners Ebeveyn Değerlendirme Ölçeğinde ise, 141 (%69,3) çocukta, hiperaktivite bozukluğu, davranış bozukluğu, dikkat eksikliği, karşı gelme bozukluğu, kaygı bozukluğu ve psikosomatik bozukluk olabileceğini gösterir veriler elde edilmiştir. Çalışma sonunda, 41 çocuğun (%19,3), hem Aile Resmi Çiz Testinden, hem de Conners Ebeveyn Değerlendirme Ölçeğinden yüksek puan aldığı görülmüştür. Sonuç: Bu çalışma, resim çizme testlerinin aile hekimliğinde psikososyal değerlendirmede, kısa süren, uygulaması kolay ve eğlenceli bir yöntem olduğunu, çocuğun psikososyal durumu hakkında hızlı bir değerlendirme ile bir ön bilgi verebileceğini, risklerle ilgili farkındalıkları artırabileceğini, çocukların duygu durum ve gelişimlerini değerlendirmede yardımcı bir yöntem olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Aile hekimlerinin kısa bir eğitim sonrasında resim çizme testlerini kullanmaya başlamaları, çocuklarla olan iletişimlerini arttıracak ve onları psikososyal yönden de değerlendirme olanağı kazandıracaktır. Aile Hekimlerinin bu konuda eğitimli ve donanımlı olmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Use of Family Draw Test in Children within the Scope of Biopsychosocial Approach in Family Medicine Objective:In family medicine practices, children are generally evaluated biologically, but because of the difficulties of obtaining information directly from the child and cooperation with the parents in this regard requires a long time and education, their psychosocial evaluation is lacking.Drawing tests can be a good option to overcome this shortcoming, as it is short and fun for children.In this study, it was aimed to test the use of the Family Draw Test in the context of biopsychosocial evaluation of children in family medicine practices and to reveal the comparative results with the parental evaluation. Method: Parents and their children who applied to the family physician between the ages of 4-12 registered in Yunus Emre Family Health Center in Altındağ District of Ankara between 1 February 2019 and 30 April 2019 were included in the study. The number of children who meet the study criteria and are included in the study is 212. In the outpatient setting, a one-time Family Drawing Test was applied to the children and the drawn pictures were evaluated by two educators, one of whom is a family physician and the other is a child developer, using the Emotional Indicators Scale of Koppitz. Parents of the same children were asked to complete the Conners Parental Rating Scale. The pictures of the family physician and the reports of the parents were compared with the appropriate statistical analysis. Results: It took only 17 minutes to fill the scales applied to the parents, while it took 7 minutes for the children to draw. As a result of the Draw Family Picture Test, data showing that 85 children (40%) may have developmental retardation, lack of self-confidence, communication disorder, impulse control disorder, shyness, introversion and socialization problem. In the Conners Parental Assessment Scale applied to parents, data indicating that 141 (69.3%) children may have hyperactivity disorder, behavioral disorder, attention deficit disorder, anxiety disorder, and psychosomatic disorder. At the end of the study, it was observed that 41 children (19.3%) scored high on both the Family Art Draw Test and the Conners Parental Rating Scale. Conclusion: This study is an assistant in assessing the emotional state and development of children, drawing tests is a short-lasting, easy-to-use and fun method in psychosocial evaluation in family medicine, can provide a preliminary information about the child's psychosocial status with a quick assessment. showed that it can be used as a method. Starting with drawing tests after a short training of family physicians will increase their communication with children and enable them to evaluate psychosocially. Family Physicians are recommended to be educated and equipped in this regard.