Cinsel Yakınlığa İhtiyaç Ölçeğinin Türkçeye uyarlama geçerlilik ve güvenirlik çalışması
- Tez No: 684984
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM YAVUZ GÜLER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Cinsellik, Yakınlık, İhtiyaç, Geçerlilik, Güvenilirlik, Sexuality, Intimacy, Need, Validity, Reliability
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, Cinsel Yakınlığa İhtiyaç Ölçeğinin, geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. Çalışmada, Cinsel Yakınlığa İhtiyaç Ölçeğinin, dilsel eşdeğerlik, geçerlik ve güvenirlik çalışması kapsamında doğrulayıcı faktör analizi ve yapı geçerliliği, eşdeğer form uyumu geçerliliği, ayırt edicilik, güvenilirlik analizi ile örneklem grubunun ölçeğe ilişkin elde ettikleri ortalamalar ve aradaki farklılıklar incelenmiştir. Doğrulayıcı faktör analiziyle ölçeğin faktör yapısı incelenmiş ve uyum indeksleri istenen düzeyde bulunmuştur: χ2/sd= 3.8; GFI=.91; AGFI=.90; CFI=.92; RMSEA=.06 ve RMR=.04. Veriler çözümlendiğinde faktör yüklerinin yüksek, standart hata değerlerinin düşük, t değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olduğu, R2 değerlerinin de yüksek olduğu, dolayısıyla ölçeğin yapı geçerliliğini sağladığı görülmüştür. Eşdeğer form uyumu geçerliği için Cinsel benlik şeması, Psikolojik ihtiyaçlar doyum ölçeği ile Cinsel heyecan arama ölçekleri kullanılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkileri görmek amacıyla Pearson korelasyon analizi yapılmış ve adı geçen ölçekler ile Cinsel yakınlığa ihtiyaç ölçeğinin tüm alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü ilişkiler gözlenmiştir. Ölçeğin ayırt edicilik özelliğini incelemek amacıyla verinin alt %27 ile üst %27'lik kısımları alınmış ve yapılan t testinde üst grubun ortalamasının alt grubun ortalamasından yüksek olduğu, dolayısıyla ölçeğin hassas ölçüm yapabileceği görülmüştür. Ölçeğin güvenilirlik analizi için Cronbach's Alpha katsayısı hesaplanmıştır. Ölçek bütününe ait güvenilirlik katsayısı .904 olarak ölçülürken, madde bazındaki değerlerin .895 ile .905 arasında dağıldığı görülmüştür. Geçerlilik ve güvenilirliği yüksek düzeyde olan ölçek örneklem grubuna uygulanmış ve seks ihtiyacı, bağlılık ihtiyacı, hakimiyet ihtiyacı ve ölçek bütününde katılımcıların yüksek ortalamalar elde ettikleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, validity and reliability study of the Scale of Need for Sexual Intimacy (Togetherness) was carried out. In the study, the linguistic equivalence of the Sexual Proximity (Union) Scale, linguistic equivalence, validation and reliability study, validation and structure validity, equivalent form compliance validity, distinguishing, reliability analysis and sample the averages and differences in the scale of the group were examined. The factor structure of the scale was examined by the confirming factor analysis and the adjustment indexes were found at the desired level: 2/sd= 3.8; GFI=.91; AGFI=.90; CFI=.92; RMSEA=.06 and RMR=.04. When the data were analyzed, it was observed that factor loads were high, standard error values were low, t values were statistically significant, r2 values were high, and therefore the scale was structure valid. Sexual self-form scheme for the validity of equivalent form compliance, sexual excitement search scales have been used with the scale of psychological needs satisfaction. To see the relationships between scales, Pearson correlation analysis was conducted and statistically significant and positive relationships were observed between the scales mentioned and all subdimensions of the sexual need scale. In order to examine the distinctiveness of the scale, the lower 27% and upper 27% of the data were taken, and the t test showed that the average of the upper group was higher than the average of the lower group, so that the scale could be precisely measured. Cronbach's Alpha coefficient is calculated for the reliability analysis of the scale. The scale-whole reliability coefficient was measured as .904, while the values in the item some were dissipated between .895 and .905. The scale sample group with high validity and reliability was applied to the sample group and it was observed that participants achieved high averages in the need for sexuality, need of commitment, need of dominance and scale.