Experimental investigation of an atmospheric fluidized bed coal combustor
- Tez No: 6850
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fluidized bed lignite combustion, bed and freeboard combustion, heat transfer in fluidized bed
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ATMOSFER BASINCINDAKI BÎR AKIŞKAN YATAKLI KÖMÜR YAKICISININ DENEYSEL İNCELENMESİ KIRMIZIGÜL, Ümit Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevin Selçuk 106 sayfa, Şubat 1989 ÖZET Kimya Mühendisliği Bölümünde daha önce kurulmuş olan bir akişkan yataklı kömür yakıcısında linyitlerin yakılması incelendi. Yakıcı, çapı 0.25 m, yüksekliği 2.4 m olan silindir biçimindeki dikişsiz karbon çeliğinden yapılmıştır. Linyit, yatak yüzeyinin 0.05 m altına, hızı ayarlanabilen bir burgulu besleyici aracılığı ile beslenmiştir. Yatak yüksekliği bir taşma borusu aracılığı ile 0.6 m de tutulmuştur. Yakıcıda yanma sonucu ortaya çıkan ısı yatak ve serbest bölgeye yerleştirilmiş 0.017 m dış çapındaki su soğutmalı serpantin ile geri kazanılmıştır. Yatağa ve serbest bölgeye 8 adet ısıl çift ve 10 adet gaz örnekleyici sonda yerleştirilmiştir. Yakıcıyı terkeden gazların sürüklediği tanecikler bir siklon ile alınmakta olup, bu vitanecikler yatağa geri gönderilmemektedir. Yatışkm durumdaki deneyler Seyitömer ve Tunçbilek linyitleri ile ve % -6 -72 hava fazlası ve 911-1173 K yatak sıcaklığı aralarında yapılmıştır. Hava fazlası, hız ve sıcaklık gibi işletme değişkenlerinin etkisini belirleyebilmek için yatak ve serbest bölgedeki sıcaklık ve (C02, O, and CO) konsantrasyon dağılımları ölçülmüştür. Linyit, gazla taşınan ve taşma borusu akımlarının debileri ölçülmüş ve numunelerin analizleri yapılmıştır. Deney sonuçları, sıcaklık ve konsantrasyon dağılımlarının beklenen eğilimleri gösterdiği ve yanma veriminin, yakıcının işletme koşullarında, yatak sıcaklığı, hava fazlası ve hızı ile arttığı görülmüştür. Serbest bölgedeki O ölçümlerinden hesaplanan O tüketimleri, normal işletme koşullarında, Seyitömer ve Tunçbilek linyitleri için sırası ile % 23 ve % 33 olarak bulunmuştur. Sonuçlar yakıcıdan toplam çekilen ısının % 60 inin yatak serpantini tarafından çekildiğini ve yatak ile yatak serpantini arasındaki ısı transfer katsayısının vii130- 200 W/m2K aralığında değiştiğini göstermiştir, Anahtar Sözcükler : Akışkan yatakta linyit yanması, yatak ve serbest bölgede yanma, akışkan yatakta ısı transferi. viii
Özet (Çeviri)
EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF AN ATMOSPHERIC FLUIDIZED BED COAL COMBUSTOR KIRMIZIGÜL, Ümit Faculty of Engineering Department of Chemical Engineering, M.S. Thesis Middle East Technical University Supervisor: Prof. Dr. Nevin Selçuk 106 pages, February 1989 ABSTRACT Combustion of lignites was investigated in a pilot-scale atmospheric fluidized bed combustor previously costructed in the Dapartment of Chemical Engineering. The combustor, constructed from seamless carbon steel is circular in shape with a diameter of 0.25 m and a height of 2.40 m. Lignite is fed from a screw feeder with a variable speed motor into the bed 0.05 m below the surface. Bed height is kept at 0.6 ra by means of an overflow pipe. Heat generated in combustor is removed by means 0.017 m OD water-cooled coils placed in bed and freeboard. The combustor is equipped with 8 thermocouples and 10 gas sampling probes. Gases leaving the combustor are dedusted by a mcyclone, there is no facility for returning carryover back to the bed. Steady state experiments were carried out using Seyitömer and Tuncbilek lignites for an excess air range of -6 to 72 % and for bed temperature range of 911 to 1173 K. Spatial distributions of gas constituents (CO O, and CO) and temperature were determined both 2, 2 in the bed and in the freeboard to establish the effects of operating variables such as excess air, bed temperature and superficial velocity. Flow rates of lignites, carryover and overflow were measured and the samples were analyzed for their constituents. Results of the experiments have shown that temperature and concentration profiles show the expected trends and that combustion efficiency increases with bed temperature and excess air and superficial velocity for the operating range of combustor. O consumptions in freeboard, calculated from 0 2 2 concentration measurements under normal operating conditions, were found to be 23 % and 33 % for Seyitömer and Tuncbilek respectively. The results have shown that 60% of total heat removed is extracted by bed coil and that heat transfer IVcoefficients between bed and immersed coil range from 130 to 200 W/m2K.