Effect of the package polumers on light-induced degradation kinetics of riboflavin
  1. Tez No: 6851
  2. Yazar: NİNSU KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ORBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fotodegredasyon Kinetiği, Riboflavin, Polimer Filmler. VI, Photodegradation kinetics, Riboflavin, Polymer films. IV
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
AMBALAJDA KULLANILAN POLİMERLERİN Igl?A MARUZ BIRAKILMIŞ RIBOFLAVIN İN DEGREDASYON KİNETİ?İ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ KARAKAŞ, Ninsu Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Neşe Orbey Doç. Dr. Mustafa özilgen 64 sayfa, Temmuz 1989 ÖZET Riboflavin (B2 Vitamini) ışığa maruz bırakıldığı zaman j?otodegradasyona uğramaktadır. Bu çalışmada ambalajda kullanılan Alçak yoğunluk Polietilen ve Yüksek yoğunluk jjolietilenin ışığa maruz bırakılmış riboflavinin degradas- yon kinetiğindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmada ışık kaynağı olarak 25,60,100 ve 200 Watlik beyaz ışık yayan lamba kullanılmıştır. Alman sonuçlar reaksiyonun Riboflavin derişimine göre birinci dereceden olduğunu göstermektedir. Reaksiyonun hız sabitinin değeri polimerin kimyasal yapısına, ışık kaynağının gücüne ve Riboflavin çözeltisinin pH'ınadayalı olarak bulunmuştur. Reaksiyon hız sabiti ışık kaynağının şiddeti ile doğru orantılı olarak artmaktadır.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF THE PACKAGE POLYMERS ON LIGHT-INDUCED DEGRADATION KINETICS OF RIBOFLAVIN KARAKAS, Ninsu Faculty of Engineering Department of Chemical Engineering, M.Sc. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr.Neşe Orbey Assoc. Prof.Dr. Mustafa özilgen 64 Pages, July 1989 ABSTRACT Riboflavin (Vitamin B~) undergoes photodegradation when exposed to light. In the present study the effect of two package polymers, low density polyethylene and high density polyethylene, on light-Induced degradation' kinetics of riboflavin was investigated. White light bulbs with 25, 60, 100, 200 Watts of power were employed as the light source. The results indicate that, the reaction was first order in riboflavin concentration. Numerical values of the reaction rate constant were found to be dependent on the chemical structure of the polymer, light source inpower and pH of the riboflavin solution. The reaction rate constant increased linearly with the light source power.