İsmail Hami Danişmend ve İzahlı İslam Tarihi Kronolojisi eseri bağlamında Cahiliye Dönemi ile ilgili görüş ve tespitler
Opinions and determinations regerding the period of ignorance in the context of İsmail Hami Danişmend and Explained Islamic History Chronology
  1. Tez No: 685082
  2. Yazar: FERDA DALKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TURAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Cahiliye, Arabistan, İsmail Hami Danişmend, İslam Tarihi, Ignorance, Arabia, İsmail Hami Danişmend, İslamic History
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Cahiliye Dönemi, Arabistan Bölgesi'nde İslamiyet'in ortaya çıkmasından önceki döneme verilen isimdir. Bu döneme Cahiliye denme sebebi Arapların İslamiyet'ten önceki ve sonraki durumlarını ayırt etmek içindir. İslamiyet'i anlamak istiyorsak Cahiliye Dönemi'ni her açıdan bilmemiz ve incelememiz gerekir. Bu sebeple Cahiliye Dönemi ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılmış ve eserler yazılmıştır. Bu çalışmada İsmail Hami Danişmend'in İzahlı İslam Tarihi Kronolojisi eseri bağlamında Cahiliye Dönemi ile ilgili araştırmacıların görüşleri ve tespitlerine yer verilmiştir. Bu çalışma ile Arabistan Bölgesi'nin İslamiyet'ten önceki coğrafi, kültürel, ekonomik, dini, siyasi yapısı incelenmiştir. Böylelikle İslamiyet'in nasıl bir ortamda ortaya çıktığı izah edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The period of Ignorance is the name given to the period before the emergence of Islam in the Arabian region. The term 'Ignorance' was used to distinguish between the situations of Arabs before and after Islam. If we want to understand Islam, we need to know and study the era of ignorance from all perspectvy. For this reason, various researches were carried out and Works were written about this period. In this study, the views and determinations of the researchers about the period of Ignorance are included in the context of İsmail Hami Danişmend's explanatory chronology of Islamic History. With this study, information about the geographical, cultural, economic, religious and political structure of the Arabian region before Islam was researched. Thus, it is explained that what kind of enviranment Islam emerged in.