1930'lu yıllarda Türk kimliği üzerine; İsmail Hamdi Danişmend'e göre Türkler
To Ismail Hami Danişmend Turks; on Turkish idendity in 1930s.
  1. Tez No: 126206
  2. Yazar: AHMET UZUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Danismend, Turk Idendity, Atatürk. +1&"*
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET 1930'LU YILLARDA TÜRK KİMLİĞİ ÜZERİNE İSMAİL HAMİ DANİŞMEND'E GÖRE TÜRKLER Çalışmamızda İsmail Hami Danişmend'in“Antropoloji ve Lengüistik Vesikalarına Göre Türklerle Hind Avrupalılar'ın Menşe Birliği”adlı eserinden hareketle bir Türk tipi ortaya koymaya gayret ettik. Konunun aktüel olduğu yıllarda yazılan bu eseri tahlil ederek 1930'lu yıllarda nasıl bir Türk tipi düşünüldüğünü ve Türk ırkı ile ilgili olarak fikir adamlarının görüşlerini çeşitli kaynaklardan da yararlanarak ifade etmeye çalıştık. Danişmend'in eserindeki sistematiği izleyerek bölümler oluşturduk. Din kitaplarından başlayarak farklı toplumların Türk ırkına bakışlarım gözler önüne sermeyi hedefledik. Gördük ki, gerek Doğu' da ve gerekse Batı 'da çizilen Türk tipi gayet önyargılı ve olumsuzdur. Özellikle Türkler'in İslamiyet'e girmelerinden sonraki faaliyetleri Batı'nın kafasındaki Türk tipini korkunç bir hâle getirmiştir. İstanbul'un fethinden sonra Avrupalılar Türkler'i“barbar”ve“zâlim”olarak damgalamaktan çekinmemişlerdir. Tabii bu noktada en etken kişiler Hıristiyan din adamları ve düşünürleri olmuştur. Yine Danişmend'in eserinden hareketle tarihî ve edebî metinlerdeki Türk tipini incelemeyi uygun gördük. Türkler'in yaşadıkları coğrafyayı nasıl değiştirip etkilediklerini ve komşularının gözünde nasıl bir Türk imajı oluşturduklarım ortaya koymaya çalıştık. Tarihsel süreçteki Türk tipini izah ettikten sonra Cumhuriyet Dönemi ve öncesinde ortaya çıkan kimlik sorunu üzerinde durduk. Kimlik kavramım modern tarihlerden de yararlanarak sınırlarım belirleyip“Dünyada ve Türkiye'de kimlik sorunu nedir?”in cevabını aradık. Atatürk'ün kültür ve milliyetçilik görüşlerini ifade ederek çağdaş tarihçilerin ve düşünürlerin kimlik ve millî kültür hakkındaki görüşlerini değerlendirdik. Sonuç olarak şanlı ve uzun bir geçmişe sahip milletimizin kimlik sorununu, kültürüne, tarihine, diline ve bizi biz yapan her şeye sahip çıkarak ve bağlı kalarak aşabileceğine inanıyorum. Çünkü önümüzde zor ve başarılması gereken bir hedef duruyor;“Muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak...”Anahtarlar Sözcükler: Danişmend, Türk kimliği, Atatürk.
Özet (Çeviri)
TO ISMAIL HAMI DANISMEND TURKS; ON TURKISH IDENDITY IN 1930s. In this research, we tried to put forward a general physical appearance for Turkish race by referring“Antropoloji ve Lengüistik Vesikalarına Göre Türklerle Hind- Avrupalılar'ın Menşe Birliği”by ismail Hami Danismend. By analysing this research which was written when the subject was popular and different sources, we tried to express what kind of Turk type is thought in 1930s and philosophers, points of view on Turkish race. We drafted the chapters by following the system in Danismend' s work. By starting to analyse religion books, we aimed to demonsrate approaches of different socities to Turkish race. We recognised that Turkish type described both in West and East is quite negative and pregudiced. Especially, activities of Turks after their accepting Islam changed Turkish type in the Western people's mind. Into a terrifing one. After the conquest of Istanbul, The Western people didn't refrain to name Turks as“barbarian”and“cruel”. In this subject, of course, the most effective people are the Christian scholars and philosophers. We tried to analyse the Turkish type in litearary and historical texts by regarding Danismend' s work. We aimed to demonstrate how Turks affected the land they lived and what kind of Turk image they created in the mind of their neighbours. After expressing Turk type in historical process, we discussed on idendity problem appeared in and before the Republic Period. We searched the answer of“What is the idendity problem in the world and in Turkey?”by limiting the concept of idendity and by regarding modern history. We studied the historians and the philosophers, points of view on national culture by expressing Atatürk' s ideas on culture and nationalism. As a conclusion, I believe that our nation who has a glarious and long history can solve the idendity problem by sticking to Turkish culture, history and language and to everything which make us a nation. Because, there is an aim in front of us, which must be accomplished; 'To reach above the level of contenporary civilisation..."