An Investigation of a transport glider
Bir nakliye planörü üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 68512
  2. Yazar: NİLAY UZGÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ÇIRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Planör, Tasarım, Performans IV, Glider, Design, Performance m
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZ NAKLİYE PLANÖRÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Uzgören, Nilay Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cahit Çıray 1997 Eylül, 111 sayfa Bu tezde yirmi yolcu taşıması planlanan bir nakliye planörünün ön tasarım çalışmaları ve performans analizi sunulmaktadır. Tasarım çalışmaları, planörün ağırlığının belirlenmesi, kanat kuyruk ve gövde gibi parçalarının ölçülendirilmesi, buna göre ağırlık merkezinin bulunması ve durağan kararlılık kontrolünün yapılmasını içermektedir. Performans analizinde ise tasarlanan planörün kalkış, süzülme ve iniş durumları için hesaplamaları yapılmış: teker kesiş mesafesi, menzil, uçuş süresi, hız ve iniş mesafesi gibi değerler belirlenmiştir. Planör için yapısal açıdan herhangi bir analiz yapılmadan çeşitli konfigürasyonlar önerilmiştir. Böyle bir planörün ihtiyaç duyacağı navigasyon sistemleri ve avionik tehçizat belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF A TRANSPORT GLIDER Uzgören, Nilay M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Cahit Çıray September 1997, 111 pages In this thesis, preliminary design studies and performance analysis of a transport glider that can carry twenty people is presented. Design studies includes the weight estimation, sizing of components such as wing, tail and fuselage, calculation of center of gravity and longitudinal static stability check. In performance analysis, the take-off, gliding and landing performance of the glider is analyzed and lift-off distance, range, endurance and speed and landing distances are calculated. In addition, some structural configuration alternatives are proposed without performing any structural analysis. The navigational systems and the instrumentation required by such a glider are determined.