Access control in windows/netware environment
Windows/Netware ortamında erişim kontrolü
  1. Tez No: 68519
  2. Yazar: ERAY YAĞDERELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİT OĞUZTÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Erişim kontrolü, güvenlik, erişim kontrol listeleri, istemci/sunumcu sistemler. vı, Access control, security, client/server systems, access control lists. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
oz YAĞDERELİ, Eray Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Halit OĞUZTÜZÜN Ocak 1997, 129 sayfa Bu araştırmada, istemci/sunumcu ve dağıtık sistemlerin güvenlik, yönetim ve bütünlük sorunları üzerinde durulmuştur. Güvenli bir kullanıcı kodu tespiti, kullanıcı ve uygulamalara ait veriler için güvenli bir yer sağlamak ve istemci iş istasyonlarının donanım ve yazılım konfigürasyonlarının yönetimi için dosya sunumcularının yararlı olduğu gösterilmiştir. Bu tez çalışmasında Novell Netware, Microsoft Windows ve kişisel bilgisayarlar kullanılarak güvenli, yönetilebilir ve yüksek derecede devamlı bir istemci/sunumcu sistemi geliştirilmiştir, öncelikle, Netware sisteminin giriş kolaylık kabiliyetleri de kullanılarak, Netware dosya sunumcu sistemi üzerinde, kullanıcının kullandığı iş istasyonundan bağımsız olarak kullanıcı için hazırlanmış çalışma ortamım sağlayan, paylaşılabilir bir MS-Windows konfigürasyonu geliştirilmiştir. İkinci olarak askeri bir organizasyonun güvenlik ve işletim ihtiyaçlarına ve geliştirilen MS-Windowskonfigürayonuna da uygun bir Novell Netware sistem konfigürayonu geliştirilmiştir. Son olarak, kulanıcıların uygulama yazılımlarını kullanmalarım kontrol etmek için, uygulama kaynaklarına ihtiyaç duyulan yetkilerin belirlenmesini ve bu yetkilerin verilmesini sağlıyan bir veritabanı uygulaması geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ACCESS CONTROL IN WINDOWS/NETWARE ENVIRONMENT YA?DERELİ, Eray M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Halit O?UZTÜZÜN January 1997, 129 pages This thesis investigates security, management and integrity concerns of the client/server and distributed systems. It has been shown that file servers are useful to support user identification and accountability, to provide a secure place for user and application data, and to manage client workstation's hardware and software configurations effectively. In this study a secure, manageable and highly available client/server system is developed using Novell Netware, Microsoft Windows 3.1 and personal computers. First of all, a Microsoft Windows client (node) configuration on Novell Netware together with Netware login scripts is developed enabling every user to have his/her own customized desktop environment independent of the client workstation used at the login. Secondly a Novell Netware customized system configuration is developed proper to a military organization's security and operational requirements and suitable to proposed Microsoft Windows configuration. Finally an application authorization iiiutility is developed to help the system administrators to define and grant application authorization needs on application resources.