Production and characterization of ceramic condle type gas filters
Seramik mum tipi gaz filtrelerinin üretimi ve karakterizasyonu
- Tez No: 68520
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ceramic 'Gas' filters, Taguchi methods, Centrifuge, Characterization. m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
öz SERAMİK MUM TİPİ GAZ FİLTRELERİNİN ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU YUMRUKÇAL, Ş. Tolga Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Abdullah ÖZTÜRK Yard. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Muharrem TİMUÇİN Haziran 1997, 129 sayfa Seramik 'Mum' tipi gaz filtrelerinin malzeme bileşimleri ve üretim metodları araştırılmıştır. Bu filtrenin bazı mekanik ve fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Alüminosilikat seramik fiber, karboksimetil selüloz, kolloidal silika, ve sudan oluşan sistemin santrifüj tekniği ile şekillendirilmesi ile optimum sonuç elde edilmiştir. Çekme ve geçirgenlik deneyleri, organik bağlayıcılı ve organik bağlayıcısız; gözeneklilik testi ise sadece organik bağlayıcı içeren bileşimlere uygulanmıştır. Filtrelerin üretimi için gerekli olan 4 ayrı bileşenin 3 farklı düzeyini temsil eden 9 adet bileşim, Taguchi metodları doğrultusunda hazırlanmıştır. Her bileşenin mekanik veya fiziksel özelliklere olan etkisi incelenerek, istenilen mekanik veya fiziksel özelliği elde etmek için gerekli olan optimum malzeme bileşimleri belirlenmiştir. Anahtar Kelimeleri: Seramik 'Gaz' filtreler, Taguchi metodları, Santrfüj, Karakterizasyon IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION AND CHARACTERIZATION OF CERAMIC CANDLE TYPE GAS FILTERS YUMRUKÇAL, Ş.Tolga M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Abdullah ÖZTÜRK Co-Supervisor: Prof. Dr. Muharrem TİMUÇİN June 1997, 129 pages The composition of the ingredients, and methods of production of the candle type gas filters were investigated. Selected mechanical and physical properties of these filters were determined. The optimum result was obtained by using the ingredients aluminiumsilicate ceramic fiber, carboxymethyl cellulose, colloidal silica and water; and by forming the filter, using the centrifuge technique. The tensile strength and permeability tests were applied to the filter samples with and without organic binder; and porosity tests were performed on the filter samples containing no organic binders. 9 different compositions, representing the 3 levels of 4 ingredients, used in production of these filters were produced according to Taguchi's statistical method. By investigating the effect of ingredients, the optimum ingredient compositions for attaining the desired properties were defined.