Beden eğitimi ve spor alanında yapılmış nitel çalışmaların incelenmesi: Bir meta-sentez çalışması
Investigation of qualitative studies conducted in the field of physical education and sports: A meta-synthesis study
- Tez No: 685237
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Spor, Meta Sentez, Nitel Araştırma, Physical Education, Sports, Meta Synthesis, Qualitative Research
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, 1990-2020 yılları arasında beden eğitimi ve spor alanında yapılan nitel lisansüstü tezlerin ve 2015-2020 yılları arasında yapılan nitel makalelerin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Bu araştırma, nitel araştırma türünde olup Türkiye'de beden eğitimi ve spor üzerine yapılmış lisansüstü tezlerinin incelenmesi amacıyla meta-sentez yönteminin kullanıldığı, doküman incelemesi yapılarak elde edilen verilerin analizi yapılmıştır. Yükseköğretim kurulunun tez arama sayfasında“beden eğitimi, spor, beden eğitimi öğretmenliği”anahtar kelimeleri kullanılarak beden eğitimi ve spor alanındaki lisansüstü tezleri ile google scholar veri tabanından bulunan makalelere ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Bulgular: Lisansüstü nitel tez çalışmalarında en fazla nicel araştırma türünün kullanıldığı dikkat çekmektedir. Yıllara göre dağılıma bakıldığında yüksek lisansta 2019 yılında, doktorada ve nitel makalelerde 2020 yılında nitel çalışmaların daha çok olduğu görülmüştür. Sonuç: Nitel araştırmada görüşme ve analiz yönteminin daha çok tercih edildiği, görülmüştür. Veri analizine göre nitel lisansüstü tezlerde ve nitel makalelerde içerik analizi ve betimsel analizin daha çok tercih edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak 2019 yılından itibaren beden eğitimi ve spor alanında yapılan lisansüstü tezlerin ve yapılan makalelerin hızla arttığı ve buna göre gelecek yıllarda da giderek artacağı ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this research is to examine the qualitative postgraduate theses made in the field of physical education and sports between 1990-2020 and the qualitative articles made between 2015-2020. Material and Method: This research is in the type of qualitative research, and the meta-synthesis method was used to analyze the postgraduate theses on physical education and sports in Turkey, and the data obtained by document analysis was analyzed. Postgraduatetheses in the field of physical education and sports and articles found in the google scholar data base were reached by using the keywords“physical education, sports, physical education teaching”on the thesis search page of the Council of Higher Education. The data obtained in there search were analyzed by content analysis method. Results: It is noteworthy that the most quantitative research type is used in postgraduate qualitative thesis studies. Looking at the distribution by years, it was seen that there were more qualitative studies in 2019 in masters, and in 2020 in doctorate and qualitative articles. Conclusion: It has beensen that the interview and analys is method is more preferred in qualitative research. According to the data analysis, it wasconcludedthatcontentanalysisanddescriptiveanalysiswerepreferredmore in qualitative postgraduate theses and qualitative articles. As a result, it can be stated that postgraduate theses and articles in the field of physical education and sports have increased rapidly since 2019 and will increase accordingly in the coming years.