Alzheimer hastalığı tedavisi ve gelecek perspektifinde ilaç yeniden konumlandırma yaklaşımının kullanılması
Using drug repositioning approach to alzheimer's disease treatment and future perspective
- Tez No: 685243
- Danışmanlar: PROF. DR. ABUZER ÇELEKLİ, DOÇ. DR. TUĞBA TAŞKIN TOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalısı, İlaç yeniden Konumlandırma, Moleküler Yerleştirme, Aspirin, Imatinib, Alzheimer's Disease, Drug Repositioning, Molecular Docking, Aspirin, Imatinib
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Alzheimer hastalığı, genellikle geç orta yaşlarda veya yaşlılıkta başlayan, ilerleyici hafıza kaybı, bozulmuş düşünme, yönelim bozukluğu ile kişilik ve ruh halindeki değişikliklerle sonuçlanan en yaygın demans şekli olan, etiyolojisi bilinmeyen dejeneratif bir beyin bozukluğudur. Bu nedenle, burada Alzheimer hastalısı için etkili tedaviyi keşfetme sürecini hızlandırmak için hesaplama yaklaşımları kullandık. Mevcut ilaçlardan Aspirin ve Imatinib ailelerini seçtik. Moleküler kentelemenin benimsenmesinden sonra, Aspirin grubundan Fendosal ve Imatinib grubundan Flumatinib'in en önemli olduğunu bulduk. Fendosal'ın bağlanma enerjisi AChE'ye karşı (-8.240 kcal/mol) ve BuChE'ye karşı (-7.836 kcal/mol) iken Flumatinibin bağlanma enerjisi AChE'ye karşı (-9.541 kcal/mol) ve AChE'ye karşı (-9.432 kcal/mol) idi. BuChE.. AChE ve BuChE'nin bağlanma bölgelerinde bu ilaçların stabilitesini değerlendirmek için AChE ve BuChE ile kompleks Fendosal ve Flumatinib için 10 ns moleküler dinamik simülasyonu gerçekleştirildi. Bu sonuçlar Flumatinib ve fendosal'ın hem BuChE hem de AChE için iyi bir inhibitör olduğunu ortaya çıkarmıştır. Özetle, hem Fendosal hem de Flumatinib, in vivo ve in vitro çalışmalar için ilk adım olabilir.
Özet (Çeviri)
Alzheimer's disease is a degenerative brain disorder of unknown etiology which is the most common form of dementia that usually starts in late middle age or in old age, results in progressive memory loss, impaired thinking, disorientation, and changes in personality and mood. Therefore, we here used computational approaches to accelerate the process of discovering effective treatment for Alzheimer's disease. From the available drugs, we selected families of Aspirin and Imatinib. After adoption of molecular docking, we found that Fendosal from Aspirin group and Flumatinib from Imatinib group were most significant. The binding energy of Fendosal was (-8.240 kcal/mol) against AChE and (-7.836 kcal/mol) against BuChE while the binding energy of Flumatinib was (-9.541 kcal/mol) against AChE and (-9.432 kcal/mol) against BuChE. The 10 ns molecular dynamics simulation was performed for complexed Fendosal and Flumatinib with AChE and BuChE to appraise the stability of these drugs inside the binding sites of AChE and BuChE. These results revealed that Flumatinib and Fendosal are a good inhibitor for both BuChE and AChE. In summary both of Fendosal and Flumatinib can be as first step for in vivo and in vitro studies.