Women as hoping subjects: Negotiating fame, labor and identity in the Turkish blogosphere
Umut eden kadınlar: Türkiye özelinde bloglarda şöhret, emek ve kimlik müzakeresi
- Tez No: 685262
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERGİN BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Antropoloji, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Anthropology, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: umut, bloglama, dijital emek, kadın, özlem, şöhret, hope, blogging, digital labor, women, aspiration, fame
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasarım Teknoloji ve Toplum Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Dijital ortamlardaki medya üretimi genellikle belirli ikilemler çerçevesinde incelenmektedir. Bu ikilikler, dijital emek araştırmalarında sömürü veya zevk, kamuya karşı özel tartışmalarını ve sanal dünya araştırmalarındaki gerçek ve sanal ikiliğini içermektedir. Çalışmanın temel amacı, bloglardaki dijital kültür üretimine bu ikiliklerin ötesine geçerek, ataerkil, otoriter, ve Batı dışı bağlamda, Türkiye blog dünyasındaki kadınların bloglama pratiklerini ve performanslarını ele alarak yeni bir bakış açısı sunmaktır. Umut kavramını teorik çerçeve olarak belirleyen bu tez, blog yazmayı bir medya uygulaması ve aracı, blog dünyasını ise parçalı yapısıyla dikkat çekici performanslar ve çelişkili duygular yaratan bir alan olarak ele almaktadır. Etnografik araştırma yöntemlerinden yola çıkan çalışma, amatör ve profesyonel kadın blogcuların anlatılarıyla Türk blog dünyasını, kadınların motivasyon ve beklentilerini, umut müzakerelerini ve ürettikleri emeği analiz etmektedir. Bu araştırma, umudun blog yazmakla olan pratik ilişkisi ile kadın blogcuların sıradan performanslarında deneyimlenme ve anlaşılma biçimlerini incelemektedir. Amaç, tartışılan blog deneyimlerinin tek tip olduğunu öne sürmek değil, daha ziyade umudun geçiciliği fikri etrafında birleşen bağlantı noktalarına dikkat çekmek ve bu bağlantıları istek, şöhret ve başarı kavramları aracılığıyla incelemektir. Kadın blog yazarlarını adaylar, iş kadınları ve ünlüler olarak kategorize ederek, umudun“varoluşsal duygusal”(Alovacska, 2018) bir araç olarak blogcular arasında seyahat etmesine, dolaşımına, sınırları aşmasına ve genişlemesine izin veren, tekrarlayıcı bir yeniden yönlendirme boyutuna sahip olduğu gösterilmiştir. Bunu yaparken umut, aynı zamanda, blog yazarlarının baskın normatif kavramsallaştırmalara meydan okumaları için de bir araç görevi görmektedir.
Özet (Çeviri)
Work done in digital environments and media production are generally examined within certain binaries. These binaries may include exploitation or pleasure debate in digital labor studies, public vs. private, and real vs. virtual dualities in virtual world studies. The main purpose of this research is to offer a new way of looking at the digital culture production in blogs to go beyond these dualities and examine the practices and performances of women in a non-western context with a patriarchal and authoritarian regime through the concept of hope. The study considers blogging as a media practice and tool, and the blogosphere as a field that creates salient performances and conflicting emotions with its fragmented structure. Based on ethnographic research methods, through the narratives of amateur to professional women bloggers, I analyze the Turkish blogosphere, the motivations, and expectations of women, their negotiation of hope, along with the labor they produce. This research examines how hope is attached to blogging as practice and is experienced and understood in ordinary performances of women bloggers. The aim is not to suggest that the experiences of blogging discussed are uniform, but rather to draw attention to some points of connection that coalesce around ideas of hope temporality, and to examine these connections through the notions of aspiration, success, and fame. Categorizing women bloggers as aspirants, businesswomen, and celebrities, it is shown that as an“existential affective”(Alacovska, 2019, p.1118) tool, hope has a replicative reorientation dimension among bloggers which allows it to travel, circulate, transcend and expand. While doing this, hope also serves as a tool for bloggers to challenge the dominant normative conceptualizations.