Kolorektal adenokanserlerde bilgisayarlı tomografi histogram analizinin histopatolojik olarak düşük ve yüksek derece tümörleri ayrımdaki tanısal etkinliği
Diagnostic effectiveness of computerized tomography histogram analysis in colorectal adenocancers in distinguishing histopatologically low and high grade tumors
- Tez No: 685337
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMİL DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, Histogram analizi, Bilgisayarlı tomografi, Colorectal cancer, Histogram analysis, Computed tomography
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET GİRİŞ VE AMAÇ: Kolorektal kanser (KRK) tüm malignitelerin yaklaşık %10'unu meydana getirir. Dünyada tüm maligniteler arasında üçüncü sıradadır. Erkeklerde üçüncü, kadınlarda ikinci sıradadır. 2018 yılı itibarıyla dünya genelinde tüm ölüm nedenlerinin yaklaşık %1.4'ünü ve kansere bağlı ölümlerin yaklaşık %8.9'unu temsil etmektedir. Kansere bağlı ölüm sıralamasında erkeklerde 4. ve kadınlarda 3. sırada gelmektedir. Beş yıllık sağkalım tanının erken yada geç olması arasında %90'lardan %13'lere kadar değişmektedir. Vakaların %50'den daha fazlasında, takipte primer kaynakta ilerleme ve/veya metastaz gelişimi görülmektedir. Hastalığın seyrinde primer patolojinin gradesi önemlidir. Gradelemede temel yöntem patolojik değerlendirmedir. Noninvaziv olarak radyolojik modaliteler ile gradelemenin mümkün olup olmadığının araştırılması bildiğimiz kadarıyla yapılmamıştır. Biz bu çalışmada bilgisayarlı tomografi görüntülerinde histogram analizi ile patolojik gradelemeye benzer bir gradelemenin noninvaziv olarak yapılıp yapılamayacağını göstermeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde opere edilmiş ve patolojik tanıları kolorektal kanser olarak konulmuş olan 58 olgu ele alındı. Bu olguların hastane görüntü arşiv sisteminde ameliyat öncesine ait, bu araştırma için uygun görüntülerinin olup olmadığı retrospektif olarak araştırıldı. Protokol olarak TOSHIBA Alexion ve TOSHIBA Aquilion ONE (Toshiba Medical Systems, Nasu, Japan) cihazlarda, 120 kVP tüp voltajı ile elde edilen abdominal intravenöz kontrastlı bilgisayarlı tomografi görüntüleri, pencere genişliği 400 ve pencere seviyesi 40 şeklinde belirlendi. Retrospektif tarama ile bulunan hastaların görüntüleri iş istasyonu üzerinde değerlendirildi. Mevcut program yardımıyla gerektiğinde sagittal, koronal reformat görüntüler de incelendi. Primer kitlenin değerlendirilmesinde intraluminal hava, nekroz alanları, perikolonik yağ dokusu veya kitle içi büyük besleyici damarlar ölçüm alanına dahil edilmedi. Kitlede boyut ölçümü en büyük olduğu eksende (aksiyel, sagittal veya koronal ), en uzun aksa göre yapıldı. Histogram analizi için ilgi alanı yerleştirilmesi, el ile çizim aracı kullanılarak, en net seçilebilen kenarlardan yapıldı. İlgi alanı içindeki her pikselin HU değeri XML( eXtensible Markum Language ) dosyasına aktarıldı. MATLAB versiyon 2009b yazılımı (MATrix LABoratory, Mathworks Inc, ABD) kullanılarak XML dosyaları üzerinden histogram analizi hesaplandı. Histogram analizinde dahil edilen parametreler; piksel, mean, standard deviation, minimum, maximum, median, variance, entropy, size %L, size %U, size %M, kurtosis, skewness, uniformity, percent01, percent03, percent05, percent10, percent25, percent75, percent90, percent95, percent97 ve percent99'dur. BULGULAR: 58 olgunun herbirinin üçer adet ölçümlerinden elde edilen histogram analizleri patolojik olarak tanımlanmış histolojik gradeleme sistemini göstermede istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. SONUÇ: İnvaziv yöntemlerle yapılan bir işlemin noninvaziv yöntemlerle yapılabilmesi bir avantaj olmakla birlikte bizim çalışmamızda noninvaziv yöntem olan bilgisayarlı tomografi histogram analizi histolojik gradeyi öngörmede anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTRODUCTION: Colorectal cancer (CRC) accounts for approximately 10% of all malignancies. It is the third most common cancer among all cancers in the world. It is third in men and second in women. By 2018, it represents approximately 1.4% of all causes of death worldwide and approximately 8.9% of cancer-related deaths. It ranks 4th in men and 3rd in women in cancer-related deaths. Five-year survival ranges from 90% to 13% between early or late diagnosis. More than 50% of cases show progression and/or metastasis of the primary mass at follow-up. Histological grade is important in the course of the disease. It ranks 4th in men and 3rd in women in cancer-related deaths. Five-year survival ranges from 90% to 13% between early or late diagnosis. More than 50% of cases show progression and/or metastasis of the primary mass at follow-up. Histological grade is important in the course of the disease. The basic method in grading is histopathological evaluation. To the best of our knowledge, it has not been investigated whether it is possible to grade noninvasively with radiological modalities. In this study, it was aimed to reveal whether a grading similar to pathological grading can be done noninvasively with histogram analysis on computed tomography images. MATERIALS AND METHODS: 58 patient who operated Kahramanmaras Sutcu Imam University Research and Training Hospital and whose pathological diagnosis was made as colorectal cancer were investigated. Preoperative CT images of these cases were searched retrospectively in the hospital image archive system. Abdominal intravenous contrast computed tomography images with 120 kVP tube voltage, window width 400 and window level 40 on TOSHIBA Alexion and TOSHIBA Aquilion ONE (Toshiba Medical Systems, Nasu, Japan) device were examined on workstation. When necessary, sagittal and coronal reformat images were also examined through the current application. In the evaluation of the primary mass, intraluminal air, areas of necrosis, pericolonic adipose tissue or feeding vessels within the mass were not included in the measurement area. The size of the mass was measured in the axis where it was the largest (transverse, sagittal or coronal), according to the longest axis. Histogram analysis was calculated from XML files using MATLAB version 2009b software (MATrix LABoratory, Mathworks Inc, USA). In histogram analysis, piksel, mean, standard deviation, minimum, maximum, median, variance, entropy, size %L, size %U, size %M, kurtosis, skewness, uniformity, percent01, percent03, percent05, percent10, percent25, percent75, percent90, percent95, percent97 and percent99 parameters were examined. RESULTS: It is an advantage that a procedure performed with invasive methods can be performed with noninvasive methods. In our study, computed tomography histogram analysis was not found to be significant in predicting histological grade.