Farklı protetik estetik materyallerin translüsensi değerleri ve iki farklı adeziv siman sistemiyle bağlanma dirençlerinin karşılaştırılması
Comparison of translucency and bond strength values of different aesthetic prosthetic materials with two different adhesive resin cement systems
  1. Tez No: 685346
  2. Yazar: İREM ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AGÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: zirconia, lithium disilicate, micro-shear bond strength
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Giriş-Amaç: Lityum disilikat cam seramik, geleneksel dental porselenler ile karşılaştırıldığında daha uygun mekanik özelliklere ve mükemmel optik özelliklere sahiptir. Lityum disilikatın mekanik özellikleri zirkonyaya göre daha düşük olmasına rağmen, translüsensi açısından daha üstündür. Zirkonya, tetragonal fazda yitriyum ilavesiyle stabilize edilmiş kristalli bir yapıya sahiptir. Bu malzeme ilk önce diş hekimliğinde sabit protezlerin altyapılarını üretmek için kullanılmıştır. Güçlü bir malzeme olmasına rağmen, translüsent olmaması nedeniyle porselen ile veneerlenmesi gerekmektedir. Son zamanlarda, altyapılar için geleneksel olarak kullanılan formdan daha translüsent olan yeni bir zirkonya formu geliştirilmiştir. Dişlerin doğal rengini daha çok taklit edebilen ve kırılmaya son derece dirençli olan translüsent zirkonyadan monolitik, sabit dental protez üretilmiştir. 2015 yılında yapılan bir araştırmada, monolitik zirkonya posterior tek kronlar için en çok tercih edilen materyal olarak bildirilmiş ve anterior tek kronlar için en çok tercih edilen materyal olarak lityum disilikat olarak bildirilmiştir. Bu tercihlerin, zirkonya'nın elverişli mekanik özelliklerine ve lityum disilikatın estetik özelliklerine bağlanabilir. 5Y-ZP'nin ortaya çıkışı, zirkonyaların lityum disilikatınkine yakın translüsensi gücü vaat ediyor, ancak bu iddiaların doğrudan değerlendirilmesi gerekmektedir. Ek olarak 5Y-ZP'nin klinik özelliklerinin önceki zirkonya nesilleriyle; örneğin MDP içerikli primerler ve air abrazyon ile bağlanma kabiliyetine benzer olup olmadığının araştırılması gerekmektedir. Gereç ve Yöntem: Translüsensi değerlerinin ölçülmesi için iki tip zirkonya Katana UT ve Katana HT; ve bir tip lityum disilikat e-max CAD LT kullanılarak 3 grup oluşturuldu.(n=10) Mikromakaslama testlerinin yapılabilmesi için de; zirkonya bloklardan sinterizasyon sonrası ve e-max bloklardan kristalizasyon sonrası 1mm çapında 3 mm yüksekliğinde olacak şekilde silindir tasarımı yapıldı (n=20). Tasarımı yapılan örnekler bir başka CAD/CAM yazılımı ile millenerek üretildi. Örnekler termal siklus ile yaşlandırıldıktan sonra; iki farklı adeziv siman sistemiyle çekilmiş dişlere simante edilen örneklere mikro-makaslama testi uygulandı. v Bulgular: E-max Panavia SA ve Katana UT Panavia SA grupları benzer olup diğer gruplardan istatistiksel olarak düşük değerlere sahiptir. Katana HT Panavia SA grubu değerleri istatistiksel olarak Katana UT Panavia V5 grubu ile benzer, Katana HT Panavia V5 ve E-max Panavia V5 gruplarından düşüktür. E-max Panavia V5 grubu değerleri istatistiksel olarak Katana HT Panavia V5 grubu ile benzer, diğer tüm gruplardan yüksek değere sahiptir. Tek yönlü varyans analizi sonuçlarına göre grupların Translüsensi parametresi değerleri arasında istatistiksel olarak önemli fark bulunmuştur. Tukey HSD çoklu karşılaştırmalarına göre üç grubun değerleri istatistiksel olarak birbirinden farklıdır. En yüksek TP değerlerine E-max grubu sahip iken en düşük değerlere Katana HT grubu değerleri sahiptir. Sonuçlar: 5Y-PZ materyali; 3Y-TZP ile lityum disilikatın arasında bir translüsensi değeri göstermiştir. Uzun dönemde bağlanma dayanımı değerleri 3Y-TZP ile lityum disilikatlara benzer bağlanma dayanımı değerleri göstermiştir. Anteior bölgede cam seramiklere alternatif olabilmesi için; translüsensi ve bağlanma dayanımı değerlerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Anahtar sözcükler: zirkonya, lityum disilikat seramikler, mikro-makaslama bağlanma dayanımı
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: Lithium disilicate glass ceramic has more favorable mechanical properties and excellent optical properties compared to traditional dental porcelain. Although the mechanical properties of lithium disilicate are lower than zirconia, it is thought to be superior in terms of translucency. Zirconia has a crystalline structure stabilized by the addition of yttrium in the tetragonal phase. This material was first used in dentistry to produce the framework of fixed dentures. Although it is a strong material, it should be veneered with porcelain since it is not translucent. Recently, a new form of zirconia has been developed which is more translucent than the form traditionally used for framework. A monolithic fixed dental prosthesis is produced from translucent zirconia, which can mimic the natural color of the teeth more and is highly resistant to breakage.In a study conducted in 2015, monolithic zirconia was reported as the most preferred material for posterior single crowns and lithium disilicate was reported as the most preferred material for anterior single crowns. These preferences can be attributed to the favorable mechanical properties of zirconia and the aesthetic properties of lithium disilicate. The occurence of the 5Y-ZP promises the translucency of zirconia close to that of lithium disilicate, but these claims need to be evaluated directly. In addition, the clinical features of 5Y-ZP were compared with previous generations of zirconia; For example, it is necessary to investigate whether it is similar to the ability to bind by MDP-containing primers and air abrasion. Material-method: Two types of zirconia are Katana UT and Katana HT for measuring translucency values; and 3 groups were formed using one type of lithium disilicate e-max CAD LT. (n = 10) In order to perform micro shearing tests; After sintering from zirconia blocks and crystallization from e-max blocks, a cylinder design was made with a diameter of 1mm and a height of 3mm. Designed samples were produced by milling with CAD / CAM software (n=20). After the samples are aged by thermal cycle; Micro-shear test was applied to the samples cemented to teeth extracted with two different adhesive cement systems. vii Results: E-max Panavia SA and Katana UT Panavia SA groups are similar and have statistically lower values than other groups. Katana HT Panavia SA group values are statistically similar to Katana UT Panavia V5 group and lower than Katana HT Panavia V5 and E-max Panavia V5 groups. E-max Panavia V5 group values are statistically similar to Katana HT Panavia V5 group, but it has a higher value than all other groups. According to the results of one-way analysis of variance, a statistically significant difference was found between the TP values of the groups. According to Tukey HSD multiple comparisons, the values of the three groups are statistically different from each other. While E-max group has the highest TP values, Katana HT group has the lowest values. Conclusion: 5Y-PZ has a translucency parameter intermediate to those of 3Y-TZP and lithium disilicate. Long-term bond strength of 3Y-TZP and 5Y-ZP were similar to those of lithium disilicate. In order to be an alternative to glass ceramics in the anterior region; Translucency and bond strength values need to be improved.