Farklı yüzey bitirme işlemlerinin ve adeziv siman renginin monolitik zirkonyaların optik özellikleri üzerine etkisi
The effect of different surface finishing procedures and resin cement shades on the optical properties of monolithic zirconia
- Tez No: 952256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENNET ELÇİN SAĞIRKAYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: monolithic zirconia, resin cement, surface finishing, color
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Amaç: Bu in vitro tez çalışmasının amacı, farklı yüzey bitirme işlemleri (glaze, polisaj ve polisaj+glaze) ile iki farklı renkteki adeziv rezin simanların (Universal(A2) ve Translusent(TR)), farklı translüsensi değerlerine sahip monolitik zirkonya materyallerin renk stabilitesi üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Monolitik zirkonya materyallerinden (4Y-TZP [ST] ve 5Y-TZP [XT]) 15 mm çap ve 1,2 mm kalınlıkta 120 adet disk şeklinde örnek hazırlanmış ve üretici talimatlarına uygun olarak 1450 °C'de sinterlenmiştir Sinterleme sonrasında örneklerin bir yüzeyine glaze, mekanik polisaj veya polisaj sonrası glaze işlemi uygulanarak üç farklı yüzey işlem grubu oluşturulmuştur. Başlangıç renk ölçümleri dental spektrofotometre ile yapılmış, renk verileri CIE Lab* sistemi esas alınarak kaydedilmiştir. Universal ve translusent renklerde seçilen adeziv rezin siman, 0,2 mm kalınlığında standart biçimde hazırlanmıştır. Siman örnekleri yüzey işlemi uygulanmamış zirkonya yüzeylerinin altına yerleştirilerek ikinci renk ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Optik bağlantıyı sağlamak amacıyla gliserin kullanılmış, renk farkı değerleri CIEDE2000 formülü kullanılarak hesaplanmıştır. Veriler Minitab v14 ve Jamovi v2.3.28 ile analiz edilmiş, Elde edilen sonuçlar, yüzey işlemi, materyal türü ve siman rengi değişkenlerine bağlı olarak üç yönlü ANOVA ve Tukey testleriyle istatistiksel olarak değerlendirilmiştir (p0.05). Sonuç: Bu çalışma, zirkonya restorasyonlarda estetik başarının yalnızca materyal seçimine değil; uygulanan yüzey işlemi ve siman rengi gibi faktörlere de bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Polisaj sonrası glaze uygulamasının daha yüksek ΔE değerlerine yol açması, bu yöntemin dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir. ST*Polisaj*TR grubu hariç tüm değerler algılanabilir sınırların üzerinde, kabul edilebilir sınırların içerisinde bulunmuştur (0,8
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in vitro thesis study was to evaluate the effects of different surface finishing procedures (glaze, polish, and polish+glaze) and two resin cement shades (Universal [A2] and Translucent [TR]) on the color stability of monolithic zirconia materials with different translucency levels. Materials and Methods: A total of 120 disc-shaped specimens (15 mm × 1.2 mm) were fabricated from two monolithic zirconia materials with different translucency levels (4Y-TZP [ST]; 5Y-TZP [XT]) and sintered at 1450 °C according to the manufacturer's instructions. Following sintering, the samples were subjected to three different surface treatments: glazing, mechanical polishing, or polishing after glazing. Initial color measurements were performed using a dental spectrophotometer, and recorded based on the CIE Lab* system. Resin cement samples in Universal and Translucent shades were prepared at 0.2 mm thickness using standardized molds. Second color measurements were taken by placing cement discs under the untreated surface of the zirconia specimens. Glycerin was applied between the zirconia and cement discs to ensure optical contact. Color differences (ΔE₀₀) were calculated using the CIEDE2000 formula. Data were analyzed with Minitab v14 and Jamovi v2.3.28 software. Statistical evaluations were performed using three-way ANOVA and Tukey tests considering the factors of material type, surface treatment, and cement shade (p0.05). Conclusions: This study demonstrates that esthetic outcomes in monolithic zirconia restorations are influenced not only by material selection but also by surface treatment and resin cement shade. The increase in ΔE values observed in the polishing+glazing group suggests that this combination may require cautious application in esthetically critical zones. Except for the ST*Polish*TR group, all values were above the perceptibility threshold but within the clinically acceptable range (0.8 < ΔE < 1.8). ST blocks exhibited more color change than XT blocks, and TR cement led to greater differences than A2. Thus, proper evaluation of both material and cement shade prior to clinical use is recommended to optimize esthetic results.