Yeniden işlevlendirilen endüstri mirası alanlarının kent belleğine etkisi: Kocaeli- İzmit Seka Park örneği
Effect of re-functional industrial heritage areas on urban memory: Kocaeli- İzmit Seka Park example
  1. Tez No: 685382
  2. Yazar: VİLDAN OTMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SIRMA TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri mirası, yeniden işlevlendirme, kent belleği, yerin ruhu, İzmit-Seka Park, Industrial heritage, re-functioning, urban memory, genius loci, İzmit-SEKA Park
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Koruma ve Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Endüstri Devrimi sonrasında kentlerde hızla endüstrileşme süreci yaşanmaya başlamıştır. Fakat 20. yüzyılın sonlarına doğru kent merkezlerindeki endüstri alanları kentin dışına çıkmaya başlamıştır. Atıl durumdaki endüstri alanları zamanla tahrip olarak kent merkezlerinde çöküntü alanı haline gelmiştir. Endüstri alanlarının yok olmaya başlamasıyla beraber endüstri arkeolojisi kavramı ve devamında endüstri mirası kavramı ortaya çıkmıştır. Endüstri mirası, endüstri alanındaki fabrika yapısı, sosyal donatı yapıları, ulaşım ve makineler gibi alandaki tüm kalıntıları kapsamaktadır. Endüstri arkeolojisi ise endüstri mirası alanlarının araştırılması, incelenmesi ve belgelenmesi konusunda çalışmaktadır. Endüstri mirası alanları kentle etkileşim halindeki alanlar oldukları için kolektif bellek ve kent belleği açısından da önemli bir yere sahiptir. Kolektif bellek, bireylerin sosyal çevreyle kurdukları ilişkiler sonucunda oluşmaktadır. Kent belleği ise kolektif belleğin yapılı çevre üzerinde gözlemlenebilir olmasıdır. Bu yüzden de endüstri mirası alanlarının korunması için yapılacak herhangi bir müdahalede kolektif bellek ve kent belleğindeki yeri göz önüne alınması gerekmektedir. Tez kapsamında saha çalışması olarak seçilen SEKA Fabrikası alanı, Cumhuriyet Dönemi'nde modernleşme çabası içerisinde kurulan ilk kağıt fabrikasıdır. Bu alan kent için sadece bir çalışma alanı değil, aynı zamanda yaşam alanı olmuştur. SEKA Fabrikası alanı Seka Park'a dönüştürülmüştür. Seka Park gözlem ve anket çalışmaları yapılarak alanın kentle kurduğu ilişki, ziyaretçilerin farkındalıkları bağlamında kolektif bellek ve kent belleğine etkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
After the industrial revolution, the rapid industrialization process began to occur in cities. However, towards the end of the 20th century, industrial areas in the city centers began to move out of the city. Inactive industrial areas have been destroyed over time and have become a collapsed area in city centers. With the disappearance of industrial areas, the concept of industrial archeology and subsequently the concept of industrial heritage emerged. The industrial heritage includes all the remains in the area such as the factory structure, social facilities, transportation and machinery in the industrial area. Industrial archeology, on the other hand, works on researching, examining and documenting industrial heritage sites. Industrial heritage areas have an important place in terms of collective memory and urban memory, as they are areas in interaction with the city. Collective memory is formed as a result of the relationships that individuals establish with the social environment. Urban memory, on the other hand, is the observability of collective memory on the built environment. Therefore, in any intervention to protect industrial heritage sites, collective memory and its place in urban memory should be taken into account. The area of SEKA Factory, chosen as a field study within the scope of the thesis, is the first paper mill established in the Republican Era in an effort to modernize. This area has become not only a working area for the city, but also a living space. The SEKA Factory area has been transformed into SEKA Park. By conducting observations and surveys in SEKA Park, the relationship of the area with the city and its effect on the collective memory and urban memory in the context of the awareness of the visitors were evaluated.