Modification of barium titanate for positive temperature coefficient of resistiviy applications
Baryum titanatın PTC uygulamaları için modifikasyonu
- Tez No: 68542
- Danışmanlar: PROF.DR. MUHARREM TİMUÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Perovskit, Baryum Titanat, Elektriksel Özdirenç, PTC, Termistör, Perovskite, Barium Titanate, Electrical Resistivity, PTCR, Thermistor
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu tezde, yarıiletken BaTi03 seramikleri La iyonlarıyla dop edilerek +3 üretilmişlerdir. Üretilen Ba^xLaxTiOa tozları yüzde 0.0 - 0.5 aralığında La iyonları içermektedir. Bu aralık 0.05 yüzdelik basamaklarla değiştirilmiştir. Sıvı faz sinterlenmesini gerçekleştirebilmek amacıyla her birinden yüzde 2 olmak suretiyle fazladan Ti02 ve Si02 eklemesi yapılmıştır, örnekler 1360°C de 2 saat sinterlenmiştir. Sinterlenme sonucunda örneklerin yüzde 90-95 kuramsal yoğunluğa ulaştıkları görülmüştür. La+3 iyonları derişimine göre özdirencin değişimi incelendiğinde, 0.25 La+3 iyon derişimi yüzdesinin en yüksek iletkenliği sağladığı görülmüştür. Sinterlenmenin ardından doğrudan oda sıcaklığına soğutulan örnekler zayıf PTC etkisi göstermişlerdir. Bu nedenle PTC etkisini geliştirebilmek için ısıl işleme ek olarak mangan eklemesi de yapılmıştır. Son olarak kurşun titanat eklenmesinin, baryum titanatın elektriksel özelliğini nasıl etkilediği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, semiconducting BaTi03 ceramics were produced by doping barium titanate with La+3 ions. The powders prepared had the composition of Ba^LaxTiOa, where the La+3 ion concentrations were varied from 0.0 to 0.5 atomic percent at 0.05 atomic percent steps. 2 mol % excess Ti02 and 2 mol % Si02 were added to ensure liquid phase sintering. Sintering at 1 360°C for two hours gave densities in the range 90-95% of the theoretical value in all samples. From the plot of resistivity versus La+3 ion concentration it was found that 0.25 atomic percent of La+3 ion addition yielded maximum conductivity. The samples cooled directly from the sintering temperature showed poor PTCR effect. Therefore, the PTCR behavior was improved by heat treatment and by manganese additions. Finally, the effect of lead titanate additions on the electrical properties of barium titanate were studied.