Comparison of various methods for diagnosing brucellosis
Bruselloz tanısında kullanılan farklı yöntemlerin karşılaştırılması
  1. Tez No: 685449
  2. Yazar: RANA JAWAD ABBAS AL-OBAIDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN AYVAZ, PROF. DR. MUSTAFA ALTAY ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Brucelloz, BrucellaCapt, Brucella Coombs Jel Testi, ELIZA (IgM-IgG), STA, MCBT, Brucellosis, BrucellaCapt, Brucella Coombs Gel Test, ELISA (IgM-IgG), STA, MCBT
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bruselloz dünyanın birçok yerinde çok iyi bilinen ve yaygın olarak görülen bir enfeksiyon hastalığıdır ve tanı için kan/kemik iliği kültürü en etkili yöntem olarak kabul edilir. Ancak, kültür süreçleri uzun sürdüğü için serolojik yöntemler daha çok kullanılır. Aglütinasyonu önleyen 'eksik/bloke edilmiş antikor' varlığı bu testlerin uygulanmasını zorlaştırır. Bu çalışmada, üniversite hastanemizde rutin test olarak kullanılan serolojik standart tüp aglütinasyon (STA) testinin performansı, immün yakalama aglütinasyonu ile karşılaştırıldı. MCBT, BrucellaCapt ve ELİZA (IgM-IgG) ve Türkiye'de yeni geliştirilen Brucella Coombs Jel Testi (BCGT) uygulanan serolojik testleri basında gelir. Bu çalışmada bruselloz ile efekte olduğundan şüphelenilen 90 farklı hastadan örnek toplanmış ve yapılan STA testi sonucunda bunlardan 60 tanesi pozitif ve 30 tanesi ise negatif sonuç vermiştir. STA testi sırasında 1:10 ila 1:5120 aralığındaki dilüsyonlarda çalışılmışken, diğer testlerde 1:40 ila 1:640 aralığındaki dilüsyonlar değerlendirilmiştir. STA testinde ≥1:20, diğer testlerde ise ≥1:40 titreler bruselloz için pozitif kabul edilirken, önceki değerlerden düşük olanlar negatif olarak değerlendirilmiştir. Bu testlerin birbirleriyle uyumluluğu incelendiğinde STA testi ile BCGT, MCBT ve BrucellaCapt arasında iyi bir uyum olduğu gözlenmiştir. Brucella IgM ve IgG testlerinin sonuçları ile STA testi arasındaki uyum ile STA testinin diğer testler ile uyumundan daha az olduğu belirlenmiştir. ELİZA testi sırasında IgG ve IgM antikorları birlikte uygulandığında STA ve ELİZA testlerinin uyumluluğu çok daha artmıştır. Her bir testin duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif prediktif (PPD ve NPD) değerleri hesaplanarak STA testi ile karşılaştırılmış ve bu testlerin rutin bruselloz teşhisinde kullanılmalarıyla ilgili önerilerde bulunulmuştur. Türkiye'de geliştirilen BCGT'nin bruselloz tanısında önemli bir yöntem olduğu ve kısa sürede ve etkin sonuçlar verdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Brucellosis is considered a common infection in many societies and is well-known for its consequences all over the world. Blood/bone marrow culture is considered the most effective method in the diagnosis of the disease, but the diagnosis is made based on serological methods, since the culture processes take a long time. The presence of an 'incomplete/blocked antibody' condition preventing agglutination is somewhat challenging in these serological tests. In this study, the performance of the serological standard tube agglutination (STA) test, used as a routine test in our university hospital, was compared with immune capture agglutination (MCBT and BrucellaCapt), ELISA (IgM-IgG), and Brucella Coombs Gel Test (BCGT), which is recently developed in Turkey. In general, 90 samples were collected from patients suspected of being infected with brucellosis, of which 60 gave a positive result and 30 others were negative according to the STA test. While working at dilutions of 1:10 to 1:5120 during STA test, dilutions of 1:40 to 1:640 were evaluated in other tests. Titres of ≥1:20 in STA test and ≥1:40 in others were deemed as positive for brucellosis, whereas those of less than previous values were declared as negative. Furthermore, the compatibility of these tests with each other was also examined. There was a good agreement between STA test and BCGT, STA test and MCBT, and STA test and BrucellaCapt. The compatibility of Brucella IgM and IgG tests with the STA test was determined to be significantly less than the other tests. When the ELISA test for IgG and IgM antibodies was applied together, the STA and ELISA tests gave much more consistent results. Sensitivity, specificity, positive and negative predictive (PPV, and NPV) values of each test were estimated by comparing with STA test.