1-benzil-2-sübstitüefenil-benzimidazol-5-sülfonamid türevi bileşiklerin sentezi ve kolinesteraz enzimleri üzerine etkilerinin araştırılması
Synthesis of 1-benzyl-2-substitutedphenyl-benzimidazole-5-sulfonamide derivatives and investigation of their effects on cholinesterase enzymes
  1. Tez No: 685482
  2. Yazar: AYŞENUR ER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YALÇIN EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Alzheimer, benzimidazol, kolinesteraz, Alzheimer's, benzimidazole, cholinesterase
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Giriş ve Amaç: Benzimidazol türevi bileşikler günümüzde çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bunların başında Alzheimer hastalığı da gelmektedir. Alzheimer hastalığı dünya genelinde sıklıkla görülen hastalıklardan biridir. Bu çalışmada 1-benzil-2-sübstitüefenil-benzimidazol-5-sülfonamid türevi bileşiklerin kolinesteraz enzimleri üzerindeki etkileri araştırması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 10 yeni bileşiğin sentezi yapılmıştır. Bu yeni bileşiklerin yapıları spektral analiz yöntemleriyle aydınlatılmıştır. Sentezlenen bileşiklerin kolinesteraz aktiviteleri incelenmiştir. Bulgular: Sentezlenen bileşiklerin kolinesteraz enzimlerine karşı IC50 değerleri tespit edilmiş ve bileşiklerin çoğu inhbitör etkili bulunmuştur. En etliki bileşiğin aktivitesinin takrine göre yaklaşık 5 kat daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: 10 yeni bileşiğin sentezi yapılmıştır. Kolinesteraz enzimlerine karşı aktiviteleri incelenmiştir. Sonuçlara göre kolinesteraz enzimlerine karşı aktivitesi yüksek daha etkili bileşikler tasarlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Benzimidazole derivatives are currently used in the treatment of various diseases. Alzheimer's disease is one of them. Alzheimer's disease is one of the most common diseases worldwide. In this study, it was aimed to investigate the effects of 1-benzyl-2-substitutedphenyl-benzimidazole-5-sulfonamide derivative compounds on cholinesterase enzymes. Material and Method: In this study, 10 new compounds were synthesized. The structures of these compounds were elucidated by spectral analysis methods. The cholinesterase inhibitor activities of the synthesized compounds were investigated. Results: The IC50 values of the synthesized compounds against cholinesterase enzymes were determined and most of the synthesized compounds exhibited inhibitory activities. It was determined that the activity of the most effective compound was approximately 5 times higher than tacrine. Conclusion: 10 new compounds were synthesized. Their inhibitör activities against cholinesterase enzymes were investigated. According to the results, more effective compounds with higher activity against cholinesterase enzymes will be designed.