Milletlerarası özel hukuk bakımından kanunlar ihtilafı kuralları ve Roma Hukuku'ndaki temelleri
The conflict of laws in terms of private international law and its foundations in Roman Law
- Tez No: 685481
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NADİ GÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Roma Hukuku, Kanunlar İhtilafı Kuralları, corpus Luris Civilis, Iustinianus, glossator, Roman Law, conflict of laws, corpus iuris civilis, Justinianus, glossator
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Roma Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüzün küreselleşen dünyasında uluslararası hukuki işlemlerin son derece önemli bir yer kapsadığı aşikardır. Bu çerçevede, artan ve çeşitlilik arz eden uluslararası nitelikteki uyuşmazlıklarda eğer uluslararası antlaşmalar gibi önceden belirlenmiş usuller söz konusu değilse, hangi devlet hukukunun uygulanması gerektiğine ilişkin bir boşluğun ortaya çıkması muhtemeldir. Bu noktada, Kanunlar İhtilafı Kuralları uyuşmazlıkta uygulanacak hukuk kuralının belirlenmesinde yol gösterici bir nitelik sergilemesi itibariyle son derece önemli bir rol oynamaktadır. İşbu çalışmanın yazımında da, günümüzde önemli bir görev ihtiva eden Kanunlar İhtilafı Kuralları'nın Kıta Avrupası hukuk sisteminin kaynağını teşkil eden Roma Hukuku'ndaki temellerinin araştırılması amacı güdülmüştür. Birinci bölümde, siyaset ve hukuk ilişkisi bağlamında Roma İmparatorluğu'ndaki siyasi ve hukuki yapı ve bunların birbirleriyle ilişkisi irdelenmiştir. İkinci bölümde ise, gerek Roma Hukuku gerek işbu tezin konusunu oluşturan hususlar bakımından önemli bir dönüm noktasını teşkil eden Iustinianus ve sonrasındaki hukuki gelişim incelenmiştir. Üçüncü bölümde, günümüzde Kanunlar İhtilafı Kuralları kapsamında olmazsa olmaz bir konumda olan yabancılık unsurunun Roma İmparatorluğu'ndaki konumu değerlendirilmiştir. Son olarak dördüncü bölümde Batı Roma İmparatorluğu'nun yıkılması sonrasındaki siyasi süreçler de ele alınarak Kanunlar İhtilafı Kuralları'na temel teşkil ettiği düşünülen çalışmalar detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's globalizing world, it is obvious that international legal transactions have an extremely important place. In this framework, if there are no predetermined procedures such as international treaties in disputes of an increasing and diversified international nature, it is likely that a gap will arise regarding which state law should be applied. At this point, the Conflict of Laws plays an extremely important role in determining the rule of law to be applied in the dispute, as it provides a guiding feature. Hereby with this dissertation, the foundations of the Conflict of Laws, which has been an important task today, in Roman Law, which is the source of the Continental European legal system, is examined. In the first chapter, the political and legal structure in the Roman Empire and their relationship with each other are investigated in the context of the relationship between politics and law. In the second part, the legal development following Iustinianus era, which constitutes an important turning point in terms of both Roman Law and the issues that constitute the subject of this dissertation, are evaluated. In the third chapter, the position of the element of foreignness, which is an indispensable part of the Conflict of Laws, in the Roman Empire has been evaluated. Finally, in the fourth chapter, the studies that are thought to be the basis of the Conflict of Laws are discussed in detail by also considering the political processes following the collapse of the Western Roman Empire.