Proliferatif diyabetik retinopati patogenezinde vitreus içi mikroRNA ve midkine düzeylerinin rolü
The role of intervitreus microrna and midkin levels in pathogenesis of proliferative diabetic retinopathy
- Tez No: 685602
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK ALTAN ÖZAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetik Retinopati, Midkine, mikroRNA, VEGF-A, Vitreus
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Proliferatif diyabetik retinopatide vitreus içi mikroRNA, vasküler endoteyal büyüme faktörü ve Midkine düzeylerinin patogenezdeki rolünü araştırmak. Çalışmamız proliferatif diyabetik retinopatiye tanısı almış 26 hasta, diyabetik hastalığı olmayan kontrol grubu olarak 26 olgu dahil edilmiştir. Hastaların cinsiyet, yaş, Hba1c düzeyleri, Vasküler endoteyal büyüme faktörü ve Midkine düzeyleri Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELİSA) ile tespit edildi. MiR-124, miR-20b, miR-200b, miR-19a, miR-27a, miR-126 ve miR-146a düzeyleri kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu (qPCR) ile ekspresse edildi. Çalışma grubunda 26 hastanın 18 (%69.2) erkek, 8 (%30.8) kadın hasta, kontrol grubunda 19 (%73.0) erkek, 7 (%27.0) kadın hasta vardı (P=0.56). Çalışma grubun yaş ortalaması; 57.2±8.9, kontrol grubun yaş ortalaması; 58.3±12.9 idi (P=0.72). Hba1c düzeyleri çalışma grubunda 9.56±1.40 mmol/mol, kontrol grubunda 5.28±0.76 mmol/mol (P=0.00). MiR-124, çalışma grubunda 1.96 kat artmış olduğu saptadık (P=0.04). MiR-126, çalışma grubunda 2.14 kat artmış olduğunu bulduk (P=0.00). MiR-19, çalışma grubunda 1.59 kat artmış olduğu saptadık (P=0.13). MiR-20b, çalışma grubunda 1.55 kat artmış olduğunu bulduk (P=0.06). MiR-27a, çalışma grubunda 1.31 kat azaldığı saptadık (P=0.64). Mir-146a düzeylerin ise çalışma ve kontrol grubunda eşit oranda bulduk (P=0.92). MiR-200b değerin çalışma grubunda 2.99 kat azalmış olduğunu saptadık (P=0.01). Midkine düzeylerin çalışma grubunda 371.45±72.58 pg/ml kontrol grubunda 319.29±81.22 pg/ml ölçüldü (p=0.02). Vasküler endotelyal büyüme faktör-A düzeylerin çalışma grubunda 6.29±0.98 ug/ml, kontrol grubunda 5.34±1.32 ug/ml hesapladık (p=0.00). Sonuç olarak proliferatif diabetik retinopatide miR-124 ile miR-126 artması ve miR-200b değerin azalması ile vitreusta çok az çalışılan midkine düzeylerin azalması proliferatif diyabetik retinopati patogenezinde önemli rol alabileceği, hastalığın tanı, tedavi ve izleminde biobelirteç olarak kullanılabileceğini vurguladık.
Özet (Çeviri)
THE ROLE OF INTERVITREUS MicroRNA AND MIDKIN LEVELS IN PATHOGENESIS OF PROLIFERATIVE DIABETIC RETINOPATHY SUMMARY To analyze the role of intravitreal microRNA, vascular endothelial growth factor and Midkine levels in the pathogenesis of diabetic retinopathy. This study was conducted with 26 patients diagnosed with diabetic retinopathy and 26 patients with no diabetes as a control group. The data of gender, age and HbA1c results were obtained from the medical records of the patients and vascular endothelial growth factor and Midkine levels were measured with Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA). The levels of miR-124, miR-20b, miR-200b, miR-19a, miR-27a, miR-126 and miR-146a levels were expressed by quantitative polymerase chain reaction (qPCR). In the study group of 26 patients, 18 (%69.2) patients were male, 8 (%30.8) were female and in the control group of 26 non-diabetic patients, 19 (%73.0) were male, 7 (%27.0) were female (p=0.56). The mean age for the study group was standing at 57.2±8.9 years while it was 58.3±12.9 years as for the control group (p=0.72).