Environmental impacts of tourism on historic coastal towns case study: Side
Tarihi kıyı kentlerinde turizmin çevresel etkileri örnek çalışma: Side
  1. Tez No: 68561
  2. Yazar: FULYA TOPAKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELAHATTİN ÖNÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi kıyı kenti, turizmin çevresel etkileri, kitlesel turizm, alternatif turizm, Türkiye akdeniz kıyıları vı
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
ÖZ TARİHİ KIYI KENTLERİNDE TURİZMİN ÇEVRESEL ETKİLERİ ÖRNEK ÇALIŞMA: SİDE Topaktaş, Fulya (Geveci) Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr.Selahattin Önür Ocak 1997, 206 sayfa Turizm, son yüzyılda dünyanın sürekli gelişen endüstrilerinden biri haline gelmiştir ve 21.yy'da da uluslararası ticaretin en büyük bölümünü oluşturacağı düşünülmektedir. Ancak, ziyaret edilen ülkelerin öncelikli kaynaklarına bağlı olarak gelişen turizm, özellikle son on yılda gelişimini sağlayan kaynakların fiziksel ve sosyal çöküntüsüne sebep olmaktadır. Türkiye'de turist kitlelerinin kıyılarda yoğunlaşması, bir taraftan ekonomi için önemli bir girdi oluştururken, öte taraftan benzeri çevresel çöküntülerin izlenmesine sebep olmaktadır. Türkiye'de turizmin gelişimi bir tek kıyılarla sınırlı değildir. Miras alınan tarihsel çevre de turizmin önemlibir kaynağını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda, bu tez çalışması, turizmin negatif çevresel etkilerini doğal, tarihi ve kültürel turizm kaynaklarının zengin olduğu Türkiye kıyı kentlerinden Side için ele almaktadır. Çalışma iki bölümde ele alınmıştır; kavramsal bölüm ve uygulama örneklemesi. Kavramsal bölümde turizm olgusunun tanımları, alternatifleri, kaynaklan ve çevresel etkileri tartışılmaktadır. Türkiye'de turizmin yapısı ve boyutları ayrıca ele alınmaktadır. Uygulama örneklemesinde ise öncelikle Side'nin Türkiye turizmindeki yeri, turizm kaynakları ve şehrin bugünkü durumu incelenmiş, sonuç olarak Side örneklemesinden yola çıkarak turizmin benzeri kentsel çevrelerde oluşan etkileri değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENVIRONMENTAL IMPACTS OF TOURISM ON COASTAL HISTORIC TOWNS CASE STUDY: SİDE Topaktaş, Fulya (Geveci) M.Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr.Selahattin Önür January 1997, 206 pages Tourism in the last century has become one of the growing industries in the world and it is certain to become the biggest sector in the international trade in the 21st century as well. Nevertheless, the development of tourism, that is dependent upon the attractive power of the destinations' primary resources, especially in the last decade, has raised many questions concerning the physical and social destruction of the very resources which initially attracted tourists. Turkey, holding a vital population of tourism especially on its coastline, is also under same threat of environmental destruction. However, the development of tourism in iiiTurkey is not only limited with its natural resources, but is highly dependent on the inherited built environment of historical significance as well. Thus, this study aims to examine the adverse environmental impacts of tourism on Side as a sample of such towns from Turkey, that are rich both in terms of natural, historical and cultural tourism resources. The thesis is handled in mainly two parts; a conceptual part and Side as a case study. In the conceptual part the definition, alternatives, resources and environmental impacts of tourism are discussed as well as its nature and extent in Turkey. For the case study Side's tourism resources and its contemporary condition in terms of the environmental impacts of tourism are examined. Conclusions reached. Keywords : Historic coastal town, environmental impact of tourism, hard tourism, soft tourism, Turkish Mediterranean coast. IV